Трябва ли да те наричаме другарко? 

Първият имигрант от бившия СССР може да се появи в ръководството на САЩ

55-годишната Сауле Омарова беше номинирана от администрацията на Джо Байдън още през август

Истински комсомолец може да се появи в ръководството на САЩ. Джо Байдън номинира Сауле Омарова, родена в Казахстан, или по-скоро в Казахска ССР, за поста ръководител на отдела за финансов контрол на своята администрация.

Сауле Омарова е родена през 1966 г. в град Уралск и това е в най-северозападната част на страната, на 300 км от Самара, и на 500 км от Саратов. Момичето е отгледано от своята майка и от своята баба. Сауле учи не само добре, но и отлично и така успява да влезе във философския факултет на Московския държавен университет в средата на 1980-те години. Омарова остана да работи в главния университет на страната, а науката й проправи пътя към отвъд океана. В началото на 1990-те години тя е сред първите наши учени, които заминават на обмен в САЩ, където се обучава в Университета на Уисконсин-Медисън. През 1999 г. Омарова защитава докторат по политически науки, след това и по юриспруденция.

След разпадането на СССР Омарова избира да остане в САЩ, където намира работа в голяма адвокатска кантора. По време на президентството на Джордж Буш-младши тя работи една година като специален съветник по регулярната политика в Министерството на финансите. Тогава тя беше привлечена от Белия дом като консултант. В същото време Сауле е професор по банково право в университета Корнел, който е част от елитната Бръшлянова лига.

Администрацията на Джо Байдън номинира Сауле Омарова за поста ръководител на отдела за финансов контрол още през август. Но точно сега републиканците решиха да подложат на критика жената.

- Може би трябва да се обръщаме към Вас с "другарко"? – така републиканецът Джон Ф. Кенеди (роднина на бившия президент, и сенатор от Луизиана) запита подигравателно Сауле по време на изслушването в Сената. Неговите колеги й припомниха дипломната работа на Омарова, написана през годината й в Московския държавен университет, а именно "Икономическият анализ на Карл Маркс и теорията на революцията в неговия труд „Капитала", и я обвиниха в привързаност към комунистическите идеали.

- В СССР нямаше никаква академична свобода и тази тема ми беше наложена задължително. Това, което съм написала в тази творба, няма нищо общо с моите възгледи тогава или пък сега, признава Сауле Омарова в своето интервю.

Медиите също се включиха в атаките срещу Сауле Омарова. Така Fox News извади полицейски доклад от 1995 г., който описва ареста на 28-годишната тогава Омарова в Уисконсин за кражба от от магазин на TJ Maxx на стойност $214. В доклада се казва, че Сауле е откраднала 4 чифта обувки, 2 флакона одеколон, 2 колана и чифт чорапи.

Охраната на магазина я вижда да крие нещата в своята чанта и дава показания в полицията, че Омарова е платила само покупките, направени на щанда за бижута.

След ареста Сауле тръгна да се споразумява и предложи да заплати нещата, които е откраднала, но в началото на 1996 г. процесът приключи.

Репортерите на Fox News изпратиха запитване до Белия дом: имат ли информация за "престъпното" минало на Омарова. На което те получиха отговор, че администрацията е запозната с този инцидент и самата Сауле е уведомила Сената и Министерството на финансите на САЩ за своята грешка от младостта си.

Ако Сенатът на САЩ одобри кандидатурата на Сауле Омарова, тя ще стане първия преселник от постсъветското пространство, който заема толкова висока позиция в американския елит.

- Ще работя, за да гарантирам, че нашата финансова система предоставя на всяко семейство инструментите, от които то се нуждае, за да изгради своята собствена американска мечта“, обеща Омарова пред сенаторите.

Въпреки това, анализаторите не оценяват високо нейните шансове, но Сауле продължава да се защитава и по-специално разчита на актуалния дневен ред.

- Аз съм лесна мишена: имигрантка, жена, и съм от малцинството. Не съм като Вашия типичен ръководител на управление, и си имам своята различна история. Мен лесно ме демонизират и обиждат.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения