На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Трябва работеща добивна индустрия за да задържим младите хора

Снимки: Пламен Стоименов

Проф. д-р инж. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложки университет и зам.-председател на БМГК:

Празникът, който днес отбелязва цялата минна общност, е добър повод да повторим, че гръбнакът на българската икономика е добивната индустрия. А тя е една от малкото, които работят добре в страната. Макар че у част от обществото липсва достатъчно разбиране за нуждата от развитие на добива и преработката в страната, всеки от нас ежедневно се ползва от постиженията на цивилизацията, а те са производни от суровините, които добиваме и преработваме.

Като ректор на единствения университет в страната, където се подготвят инженерни кадри за цялата добивна индустрия, мога да кажа, че Минно-геоложкият университет привлича постоянен поток от млади хора, желаещи да се обучават при нас. Те са предимно от региони, в които се развива минна дейност. Въпреки общата тенденция за намаляване на броя на студентите, което на национално ниво се усеща като недостиг на кадри на пазара на труда, университетът привлича студенти с високите шансове за много добра професионална реализация. За да успеем да минимизираме тенденцията на отлив, трябва да се положат целенасочени усилия от страна на държавата и бизнеса за привличане и задържане на младите в страната. Виждам колко силна е мотивацията на завършилите университета, когато идват да повишат знанията си в определена област или просто защото знаят, че се търсят минни инженери в даден регион.

Добивната индустрия ни е жива, развива се и благодарение на инвестициите, които компаниите правят, внедряват много новости. Тъй като в настоятелството на университета има само хора, завършили университета и управляващи сериозни минни компании, нашите студенти имат възможност да се запознаят с всички нововъведения, да провеждат стажовете си в практиката и да работят с най-съвременните софтуер и апаратура. Всичко това дължим на партньорството си с бизнеса – развиваме го от години и резултатите са много добри – практици изнасят лекции пред студенти, чрез стажовете фирмите създават контакти с младите хора и студентите си избират бъдещите работодатели. Радва ме и фактът, че университетът привлича все повече момичета. С модернизацията в бранша има много нови възможности.

Използвам повода да честитя празника на всички колеги и да пожелая здраве, безопасна работа и благополучие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.