Туареги унищожиха конвой на "ЧВК Вагнер" в Мали (ВИДЕО)

Десетки са загинали. Има и пленени

В Мали конвой от правителствени войски и руски бойци от ЧВК "Вагнер" беше нападнат от засада от бунтовници туареги близо до границата с Алжир. В резултат на това са ликвидирани и ранени десетки войници и наемници, някои са се предали, пише Ройтерс, позовавайки се на бунтовническото движение на Постоянното стратегическо партньорство за мир, сигурност и развитие (CSP-PSD) - коалиция от политически и военни движения в Северно Мали.

В интернет се появиха кадри, показващи десетки убити, както и пленени оръжия и техника. Унищожаването на конвоя е потвърдено от малийски служител в разговор с Франс прес. Според него малийските военни са загубили най-малко 17 души убити. Бивш служител на мисията на ООН в Кидал каза, че 15 наемници от "Вагнер" са били убити или пленени. Бунтовниците са свалили и хеликоптер Ми-24П, който е прикривал конвоя.

Руските военни канали в Телеграм дават различни цифри за загубите на "Вагнер", но броят им се измерва в десетки. Бившият командир на 13-и отряд на ЧВК с позивна „Русич“ твърди, че наемниците са загубили почти 100 бойци. „Има повече от 80 души [мъртви] в резултат на тази операция. Повече от 15 души са в плен. Става въпрос за нашите руски другари“, уточни той.

Съобщава се, че в колоната е бил един от бившите командири на "Вагнер" Антон Елизаров с позивна „Лотос“, който ръководеше атаката срещу Соледар и Бахмут. Информацията за съдбата му е различна. Съобщава се и за смъртта на автора на телеграм канала Gray Zone, близък до "Вагнер", 31-годишният Никита Федянин, родом от Липецка област, с позивна „Бели“.

Това са най-големите единични загуби на ЧВК "Вагнер" в Африка от началото на дейността й на континента. Руски наемници присъстват в Мали от 2021 г.: те бяха поканени от военната хунта, която завзе властта през 2020 г.

Туарегите са етническа група, обитаваща северната част на страната. Те се опитват да създадат независима държава Азавад. Сред тях има и радикални ислямисти. По-специално, както пише тг каналът Baza, именно джихадистката групировка Ал Кайда в ислямския Магреб пое отговорност за нападението срещу конвоя на малийските войски и ЧВК Вагнер.            

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят