Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Хибридно гласуване предлага ГЕРБ

Харви Уайнстийн е признат за виновен за сексуално посегателство Грозят го до 25 години затвор

Тука има, тука нема по сделката с ЧЕЗ Държавата поиска контролен дял от бизнеса на чешката компания в България

Гинка Върбакова, собственик на фирмата „Инерком България”, избрана за купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България, няма нищо против държавата да участва в сделката и да придобие дял от предприятието. Това се разбра след среща на премиера Бойко Борисов с Гинка Върбакова в Министерски съвет, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов.

Върбакова обясни, че „премиерът желае да има пълен контрол върху сделката и върху компанията, която ще придобием“. Борисов изразил това желание, за да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Готова съм да отстъпя договора на държавата, заяви Върбакова, но с изричното уточнение, че за това трябва съгласието и на „ЧЕЗ Груп“. Върбакова допълни, че ще замине за Прага, където ще води допълнителни разговори с ръководството на ЧЕЗ, и ако има съгласие и от тяхна страна, българската държава може да влезе в сделката. По отношение на финансирането на покупката Върбакова заяви, че не може да коментира, защото това е конфиденциална информация спрямо банките, с които работи. Тя само повтори, че финансирането ще стане от ”международни банки”, няма участие на български финансови институции, като ще участва и със собствени средства.

Развитието на сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България много заприлича на махленската игра „тука има, тука нема”, коментираха за „Труд” енергийни експерти.

Преди броени дни премиерът Бойко Борисов възложи на Държавна агенция „Национална сигурност” и НАП да направят пълна проверка на сделката за продажба на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на избрания купувач – „Инерком България”. След това Борисов коментира, че сделката е между частни субекти и държавата не може да се меси в нея. Вчера обаче ситуацията коренно се промени след среща на премиера Борисов с Гинка Върбакова.

Държавата е проявила интерес към участие в сделката за покупката на активите на ЧЕЗ в България, и дори е поискала контролен дял, стана ясно от изявление на министър Горанов след срещата. ”Виждаме добрата воля на българското дружество да пусне държавата в тази сделка”, коментира финансовият министър. От изявленията стана ясно, че ще се цели покупка от страна на държавата „най-малкото“ на контролния пакет от акции в българското дружество, което купува ЧЕЗ България, ако чешката компания е съгласна на промяната. Има два варианта за участие на държавата в сделката и да придобие дял от бизнеса на ЧЕЗ, стана ясно от думите на Горанов. Първият е директно с пари от държавния бюджет, а вторият е в сделката да влезе някоя от държавните енергийни компании. По неофициални данни сделката е за 320 млн. евро.

Телефонни консултации с чешкия премиер

Преди срещата с Гинка Върбакова премиерът Бойко Борисов е обсъдил темата с чешкия си колега Андрей Бабиш. Късно в сряда в разговор по телефона премиерът е поискал разяснения за позицията на чешкото правителство. Бабиш е посочил, че е поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката. В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ е изискал от Съвета на директорите на дружеството информация за “Инерком”. Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали проблеми за осъществяване на продажбата, информира чешкият премиер. Борисов е помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп, ако българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на ЧЕЗ в страната ни. Чешкият премиер обаче е обърнал внимание, че договори вече са подписани.

Изслушаха председателите на ДАНС и ДАР в парламента
Шефът на разузнаването: Цената на активите е силно завишена

Още през 2010 г. ЧЕЗ искаше да продава бизнеса си у нас, заяви Драгомир Димитров, председател на Държавна агенция „Разузнаване”.

От 2010 г. имаме информация за намерение за продажба на активите на ЧЕЗ в България, заяви Драгомир Димитров, председател на Държавна агенция „Разузнаване”, на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и специализираните служби по сделката за ЧЕЗ.От 2012 г. интерес за придобиване са имали руски холдинг и американска компания. Първоначалната цена е била 240 млн. евро, като ЧЕЗ имаме информация, че ЧЕЗ са били склонни да свалят цената до 200 млн. евро, посочи Димитров.

Агенцията разполага с проучване на CreditSuisse, изготвено по поръчка на един от купувачите, според което активите на ЧЕЗ се оценяват на 225 млн. евро. Това показва, че сегашната продажна цена е силно завишена, коментира председателят на агенцията.

По думите му първоначалната оферта на „Инерком” за българския бизнес на ЧЕЗ е била 290 млн. евро, а по-късно повишена на над 300 млн.

ДАНС също са разполагали с информация, че ЧЕЗ иска да се оттегли от българския пазар, стана ясно от думите на председателя й Димитър Георгиев.През май 2015 г. е направен одит в ЧЕЗ България АД за по-бързо изтегляне на дружеството от българския пазар. 6 фирми са имали интерес към активите, посочи Георгиев.

ДАНС разкри и, че имало сигнали за злоупотреби с лизингово имущество от фирми на Гинка Върбакова. Правени били проверки, но не се стигнало до нищо съществено.

Национална агенция по приходите вече проверява фирмата купувач – „Инерком” за неплатени задължения, заяви в парламента изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Но допълни, че не може да разкрие повече информация. От Комисията за защита на конкуренцията посочиха, че могат да проверят дадена сделка, само ако има искане от някоя от заинтересованите страни, а досега такова няма.

От Комисията за енергийно и водно регулиране също обясниха, че не могат да проверяват ЧЕЗ АД и ЧЕЗ България, защото под контрола на регулатора са само лицензираните дружества „ЧЕЗ Разпределение”, „ЧЕЗ Снабдяване” и „ЧЕЗ Трейдинг”.

Българската банката за развитие не е кредитирала фирмата „Инерком”, не е отпускала банкови гаранции, нито за закупуване на дялове на дружества на ЧЕЗ, нито за рефинансиране на кредит към трета страна, обяви Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на ББР.По думите му нито един лев от банката не е ангажиран с тази сделка, не са внасяни никакви документи, както и не е имало кореспонденция с банката.

Корнелия Нинова:
Събираме подписи за спиране
на продажбата

БСП започва подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ, която ще внесе в съда. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова, след като се срещна с чешкия посланик Н. Пр. Душан Щраух.
Нинова обясни, че от няколко дни подготвят с авторитетни адвокати по европейско право у нас и в чужбина внасянето на колективен иск в съда, за да спре сделката. От БСП са връчили на чешкия посланик официално писмо, адресирано до премиера на Чехия Андрей Бабиш, в което изразяват позицията си във връзка с продажбата на ЧЕЗ.

Финансовият консултант:
Преговаряме с международни банки

Водят се преговори с няколко големи и известни международни банки за кредитиране. Това заяви Веселин Захариев от Main Capital, финансов консултант по сделката. Той беше категоричен, че активите на дружествата на ЧЕЗ няма да бъдат предоставени за обезпечение по сделката. „Всяка голяма международна сделка се случва по тази практика – част от финансирането се предоставя от фирмата, а останалата от една или множество банки”, коментира той.

„Свидетели сме на икономически и политически шантаж за спиране на една напълно законна сделка”, заяви Гинка Върбакова, собственик на фирмата купувач „Инерком”. По думите й демонизирането на сделката в България стига до степен на сатанизиране. „Атаките срещу нас са заради икономически интереси на отпаднали кандидати. Те искат да спечелят по служебен ред чрез оказване на политически натиск върху нас и ЧЕЗ”, заяви Върбакова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Доста голяма мръсотия и некадърност лъсна от тази сделка. Предполагам всеки нормален човек в България се отврати. В този момент видяхме, че всичките ни служби, политици, специалисти, до един са на нивото на Гинка. Въпреки свръхвисокото им самочувствие, големите незаслужени заплати, надуването на празни балони… Всичко в България днес е тапа, тапа, тапа…

  2. Мутренска работа… не е случайно, че юнкер ни хвали…
    Евроатлантически ценности по европейския път на боко.

  3. Станахме за посмешище си за света и за гаргара на гаргите с мутренските истории сЧЕЗ.

  4. Politici …. Prestapnici …. za .. 29 .. godini , ograbiha Balgaria … Parlamenta e palen sas Prestapnici … alooooooo slujbiti .. samo papkati , slushkati , i rano se pensionirate , i bedniacite po zatvorite , koiito vi plashtat , zaplati te ,i ranite pensiiki … sau4asnici sas prestapnicite vav vlastta za razgrabvaneto na balgarskia narod.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.