Тук е шахматният Путин

„След като изборите ни вече преминаха, руският президент Владимир Путин обърна поглед към световната титла по шахмат“, пише американското издание „Ню Йорк Поуст“. В Голямата ябълка на дневен ред е сблъсъкът за трона между настоящия шампион Магнус Карлсен (Норвегия) и Сергей Карякин - родения в Украйна шахматист, който от 2009 г. се състезава за Русия. Дали заради международната политическа обстановка или от прекомерно търсене на сензации медиите в САЩ виждат в двубоя повторение на епичния сблъсък от епохата на студената война между Боби Фишер и Борис Спаски.

Карлсен не е американец, но изпълнява почти всички изисквания за знаменитост. Той е най-близо до образа на секси суперзвезда, който шахматът може да извади. Норвежецът е модел на куп световноизвестни модни марки - от слънчеви очила, през спортно и официално облекло до луксозни часовници, защото в шахмата най-малкото трябва винаги да си наясно колко време имаш. Магнус е лице е на „Порше“ и ходи на партита с холивудски звезди като Лив Тайлър. Като малък го наричаха шахматния Моцарт, а днес вече е Краля.

„Шахматът е свързван с интелигентност, но благодарение на Карлсен вече имаме по-голямата популярност - смята норвежкият международен майстор Атле Грон. - Той направи нашия спорт интересен дори за жените и момичетата.“

Срещу плейбоя на дъската се изправя Карякин. За него „Ню Йорк Поуст“ пише, че е „повече Путин от... самия Путин“, а в Кремъл дават мило и драго да му осигурят победата.

„Руснаците отчаяно искат да спечелят - твърди източник на изданието. - Не говоря за шахматния им отбор, а за определени хора на властови позиции в Русия.

И няма да се спрат пред нищо.

Ако руснаците си върнат шахматната титла, ще е е огромен пропаганден удар за държавната им машина.“

Още от съветско време световната титла в най-интелектуалния спорт винаги е била особено престижно отличие в Русия. Разказват се легенди за подготовката на Карякин, която била водена от екип от най-добрите руски гросмайстори. С това се обяснява невероятният възход в играта на 26-годишния шахматист, който е №9 в световната ранглиста, но през март победи състезаващия се за американския тим Фабиано Каруана, за да се добере до мача за титлата. Зад океана са склонни да приемат с подозрения бързия напредък на аса на „сборная“, който им дойде „на гости“ с ясната цел да отнесе титлата в Русия.

В шахматните среди се твърди, че Карякин изповядвал яростен национализъм, който шокирал дори офицерите от руските служби, присъствали на предишните му мачове.

Шахматистът горещо подкрепил присъединяването на Крим

през 2014 г., след като дотогава полуостровът бе част от предишната му родина.

Но Карякин би трябвало да знае все пак по-добре какво означава Крим. Той е роден там - в Симферопол през 1990 г. Започва да се занимава с шахмат в клуба в Краматорск - град, през който минаха военните действия по време на антитерористичната операция на украинската власт миналата година. На 12 години и 7 месеца става най-младият гросмайстор в историята на шахмата. През 2009 г. получава руско гражданство от тогавашния президент Дмитрий Медведев. Това му дава достъп до повече средства за подготовка, по-добри треньори и широк кръг от спонсори. Оттогава неведнъж е Сергей е афиширал, че се чувства руснак, а не украинец.

Освен всичко той е е уверен, че има сили да спечели световната титла.

„В нашия спорт това е постижението, което те откроява, и аз съм готов да направя последната крачка - твърди той. - Мисля, че имам всички качества за световен шампион. Много хора вярват в мен и не искам да ги разочаровам. Ще дам двеста процента от себе си, за да върна титлата в Русия.“

Допълнително напрежение идва от факта, че обтегнатите отношения между Запада и Русия доведоха до недопускането на президента на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов на мача. Той е сред приближените до Путин, които нямат право да влизат в САЩ.

„Мачът в Ню Йорк е моят подарък за американските любители на шахмата в памет на Боби Фишер - твърди Илюмжинов. - Когато влязох в списъка на санкционираните, няколко представители на ФИДЕ предложиха да преместим мача, но аз отказах. Не трябва политическите игри да се отразяват върху това. Преди беше СССР срещу САЩ, а сега е Европейският съюз и САЩ срещу Русия.“

Той се опита да се качи на антисистемната вълна след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и го покани да направи първия ход на мача за титлата. Но явно милиардерът не е счел мисията за подходяща и така началото на битката бе дадено от актьора Уди Харелсън. Но Карякин не показа да е разочарован от липсата на Тръмп и Илюмжинов.

„Чувствам се отлично в САЩ - признава той. - Нямам абсолютно никакви проблеми.“

Атмосферата в залата обаче със сигурност не е приятелска за него. Студената война се завърна, поне на шахматната дъска.

„Майкрософт“ пази тайните на Карлсен

Преди голямо състезание шахматистите се опитват да запазят в тайна етюдите и вариантите, около които е изградена подготовката им. Това важи особено много за мач за световната титла. Франк Маршал например криел цели 10 години дебют, който бе подготвил за мач срещу Хосе Капабланка. През 1918 г. той се изправя срещу кубинския маестро, който обаче на момента разгадава замисъла му и успява да противодейства.

Затова Магнус Карлсен повика на помощ софтуерния гигант „Майкрософт“, явно опасяващ се от вездесъщите руски хакери. Норвежецът подготвя вариантите си за решителната битка изключително с помощта на компютри и не иска бъдещите му ходове да се озоват на екрана на съперника му Карякин в дните преди партиите.

„Елементът на изненадата е изключително важен в шахмата - казва шефката на „Майкрософт“ за Норвегия Вибеке Хансен. - Затова ние осигурихме на Магнус всичко необходимо в последните няколко месеца. Най-важно е нито една единица данни да не изтече.“

От компанията обявиха, че хакерска група, вероятно прочутата „Фенси Беърс“, се е опитала да разбие защитите й. От подобни атаки се оплака и Демократическата партия преди президентските избори в САЩ. От сървърите на Световната антидопингова агенция (ВАДА) бе измъкната информация за лекарските разрешения за употреба на допинг на куп световни спортни звезди като тенисистките Винъс и Серена Уилямс, колоездачите Брадли Уигинс, Кристофър Фрум и много други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт