Тунел под Петрохан искат в Северозапада

тунел - Петрохан

Жителите на градове и села в Северозападна България започнаха в първите дни на 2017 г. подписка за прокарване тунел под прохода Петрохан. Идеята за път под скалите на Стара планина към София е стара мечта на хората в граничния триъгълник на страната, но досега, въпреки стотиците обещания на политици, остава неосъществена.

За да привлекат вниманието на управниците към проблемите на Северозападния регион, обявен от години за най-бедния на България и Европа, десетки жители на Берковица, Вършец, Монтана, Чипровци и други населени места в областта се събраха в местността Малка Бързия в старопланинския поход и обявиха Национална гражданска инициатива „Тунел под Петрохан”.

Край заснежения път гръмна музика, извиха се и хора. Шофьори и пътници през прохода се спираха да подкрепят идеята. Подписи  за тунела ще се събират в целия Северозапад,у а след приключването й подписката ще бъде изпратена за разглеждане в Народното събрание. Инициаторите на акцията обявиха, че ще поканят и новоизбрания президент Румен Радев, за да чуят плановете му за бъдещето на Северозапада и очакват и той да подкрепи инициативата.

Тунелът под Петрохан ще съкрати значително разстоянието от Дунав до София и южната ни границата и  ще помогне за привличането на инвестиции в Северозапада, смятат местните жители. Според разработени преди време проекти тунелът през Балкана ще бъде дълъг между 3,6 и 9 км и ще струва около 70 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България