Туристите могат да натрупат дебели сметки: Сръбски мобилен оператор се включва на Витоша

Роуминг на сръбски мобилен оператор се активира на връх Камен дел. За това сигнализират туристи на Витоша, които предупреждават, че по този начин хората могат да навъртят огромна сметка, когато използват интернет и провеждат телефонни разговори в планината. За проблема потвърди и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), където също са получили доста сигнали.

Връх Камен дел е с надморска височина 1862 м и има пряка видимост към сръбската граница и съответно към сръбските базови станции.

Разстоянието по въздух до границата е около 50 км. Близостта е причина при определени метеорологични условия на тази височина да се приеме слаб сигнал на сръбски оператор. Тогава на телефона на потребителя се получава съобщение за роуминг. 

При получаване на съобщение за роуминг на сръбски телеком трябва да се мине на "ръчен режим" за избор на оператор, за да се избегнат изненади със сметката, съветват от КРС.

Най-добре е потребителят да изключи автоматичния режим за "избор на мрежа" на ползваното мобилно устройство и да се активира и премине на "ръчен режим" на избор на мрежа (manual), като се избере мрежата на оператора, на който е абонат. По този начин ще се избегне възможността от генериране на сметка в роуминг в определени райони на страната, посочва КРС.

За предпазване от несъзнателен роуминг КРС е разработила и безплатно мобилно приложение за смартфон устройства - "ROAMING PROTECT BG".

То е достъпно в мобилните магазини GooglePlay (за устройства, ползващи Android) или AppStore (за устройства, ползващи iOS).

Ако въпреки това потребителят е натрупал сметка, може да се обърне към доставчика си за доброволно решаване на проблема и за постигане на съгласие за сторниране на сметката, съветват от КРС.

Във всички случаи, при постъпил такъв сигнал, КРС уверява, че изисква становище от оператора с цел спорът да бъде доброволно разрешен, така че потребителят да бъде защитен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България