Туристическите пакети за Великден са изкупени

Съвпадането на православния и католическия Великден доведе до битка между туроператори от цяла Европа

Вече се предлагат само last minute оферти и останали единични бройки

Две седмици преди Великден всички туристически пакети за четирите почивни дни около християнския празник вече за изкупени, показа проверка на „Труд” сред няколко от водещите туроператори в страната. Останали са само единични незапълнени места по някои дестинации.

Масовите оферти за български хотели по морето, зимните и СПА курортите варират между 100 и 200 лв. на човек за три нощувки, закуски и празнична вечеря. За толкова можем да отидем и на автобусна екскурзия из Северна Гърция с посещения на Солун и скалните манастири на Метеора. Между 200 и 400 лв. вървят пакетите за Тасос, Лефкада, Халкидики и Македония. На същите цени можем да почиваме в Хърватия. Търсените дестинации в Южна и Централна Европа струват над 600 лева на човек. Много популярни в този сезон за екскурзиите до европейски столици - Барселона, Лисабон, Прага, Виена и др.

Подходяща дестинация за отдих на семействата с малки деца е Испания - Коста дел Сол, Коста де Брава, Сицилия и Пулия в Италия, Халкидики в Гърция. Пътуванията дотам са с чартърни полети, а туристите имат свободата сами да определят активността си - да почиват през цялото време, или да обикалят и да разглеждат.

„Тази година доста рано се разпродаде всичко. В момента се предлагат last minute офертите за великденските празници или останалите единични бройки за попълване. Освен това католическият Великден съвпада с православния и се наложи да се борим за добри цени и места с туроператори не само от източноправославните държави, но и от католическите страни, а те много по-рано резервират своите места“, обясниха от бранша.

Великденските оферти излизат най-късно през януари, но по-голямата част от тях са публикувани през ноември и декември. Добре е хората да са се ориентирали поне месец и половина по-рано и да започнат да резервират към средата на февруари, за да имат избор, съветват туроператори.

„През 2017-а ученическата ваканция беше изместена и краят й съвпадна с великденските празници. Затова част от търсенето беше насочено към по-дългите семейни почивки. Имахме доста едноседмични предложения от този тип”, обясни Благовеста Чифлигарова, мениджър в една от водещите туристически агенции у нас. За четирите почивни дни около самия Великден имахме чартърни програми, които са съобразени с възможностите на авиокомпаниите да предоставят такива полети. Търсеше се всичко - от почивки до места за разглеждане и екскурзионни обиколки, допълни тя.

Черна гора, Санторини, Дубровник и полуостров Истрия в Хърватия, европейските столици - това бяха най-търсените дестинации при нас и всичко се разпродаде много бързо. За Дубровник затворихме записванията преди повече от месец, обясниха от друга агенция.

Сърбия, Македония и Италия са предпочитани от българите места за отдих по Великден, но при всички случаи номер едно е Гърция. „Записванията за Великден са почти приключили и местата са заети. Първо свършиха тези в Гърция. Търсят се основно тризвездни хотели с три нощувки”, обясниха от друг туроператор.

Закъснелите все още могат да избират измежду някои от пакетните предложения за хотели в България, като най-търсени са СПА курортите.

 

Ранните записвания за лятото вече приключват

В момента все още текат ранните записвания за лятната ваканция, които обаче са към края си. Предстои туроператорите да обявят стандартните резервации, а след това и офертите за есенно-зимния период. В този период вече започваме да обмисляме идеи за почивките по новогодишните празници, обясниха туроператори.

„Българският пазар е такъв, че ние все още не можем да разчитаме на ранните записвания. Едва около 20-30% от потребителите у нас имат изградена култура да закупуват туристически пакети по-рано и да се възползват от отстъпките, които предлагат ранните записвания”, оплакаха се от бранша. Една от новоизгряващите дестинации е Хърватия, която, оказва се, българите не познават добре. „Хърватия всъщност е една добре известна дестинация, но познанията на българския турист се изчерпват до Дубровник. Сега разработваме усилено полуостров Истрия, който е доста интересно място със страхотни курорти, история и недокосната природа. Курортите на полуострова имат концепция да работят почти целогодишно“, обясниха от туроператори.

Сред интересните дестинации тази година е и Шотландия не само за великденските празници. Офертите включват панорамни обиколки в столицата Глазгол, Единбург, посещения на замъци и, разбира се, разходка с корабче по световно известното езеро Лох Нес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм