Туристическият бизнес трябва да се изсветли и да се вдигнат заплатите

Снимки: Пламен Стоименов

Търсят инвеститори за нов Конгресен център в Слънчев бряг

1% от приходите от сектора да се връщат за реклама, иска бизнесът

Туристическият бизнес трябва да се изсветли, да се вдигнат заплатите и осигуровките в сектора, за да имаме стабилна индустрия. Инвестициите, макар и големи, не са достатъчни. Това заяви зам.-председателят на КРИБ и член на УС на Националния борд по туризъм Николай Вълканов при откриване на 6-та годишна среща на Националния борд по туризъм.

За да се развива зимният туризъм е задължително да се премахнат изкуствените пречки пред развитието му като натиска на еколозите срещу изграждане на лифтове в зимните ни курорти. Не може туристът да чака 4 часа на лифта и след това да очакваме, че ще се върне у нас, подчерта той.

Държавата ще търси инвеститор за изграждане на Конгресен център в Слънчев бряг, а темата ще бъде повдигната по време на специализирания международен инвестицонен туристически форум, който ще се проведе на 31 май в най-големия ни летен курорт, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Да се смени моделът на финансиране на сектора, настояват от Националния борд по туризъм. Според най-големите работодатели в индустрията 1% от приходите от туризма трябва да бъдат реинвестирани в индустрията и отделени за реклама и промоции, обясни изпълнителният директор на НБТ Поли Карастоянова.

Министър Ангелкова се съгласи, че са нужни повече средства и нови механизми, за да се конкурираме успешно с останалите водещи дестинации в региона. Тя обясни, че ще се работи и с международен консултант, който да помогне за избор на правилен механизъм, с който да се запълнят крилата на сезона в летните курорти и да се субсидират законно чуждите туроператори да водят повече туристи у нас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес