София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Джендър диверсия в българското училище Платформата за дигитализация е достигнала до 900 школа у нас

Мадуро затвори границата с Бразилия, за да спре хуманитарна помощ

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 февруари 2019

Осем съдии задържани в Литва

Германската икономика се нуждае от около 260 хил. чужденци

100 лв. глоба грози продавачи на кукуряк

Ученичка критикува лидерите на ЕС заради замърсяването на въздуха

Туристическият потенциал на Югозапада дебатираха в Банско

Перспективите за развитие на туризма в Югозападния регион се обсъждат в Банско на двудневен форум под председателството на областния управител на София Николай Пехливанов.

Акцент на дискусиите по време на срещата е туризма в района – плановете за развитие в ключовите за страната Рила и Пирин, както и бъдещoто влияние върху привличането на нови групи посетители благодарение на новоразкритите археологически обекти, сред които античният град Хараклея Синтика, при местността Рупите в община Петрич.

Заседанието в Банско бе открито от областният управител на Област София Николай Пехливанов, който е и председател на Регионалния съвет.

„Стратегията за развитие на туризма в Югозападния регион трябва да обединява отделните населени места, надграждайки усилията им на местно ниво. Общата им политика ще даде възможност за правилното позициониране на туристическите обекти, както и за развитието на нови пазари“ коментира Пехливанов и допълва: “В контекста на сближаването на България със страните от Западните Балкани е необходимо да идентифицираме възможностите на региона за привличане на туристи не само от активните към момента страни като Македония и Сърбия, но и останалите от групата.“

Според кмета на Банско Георги Икономов, който е и основен инициатор на създаването на туристически район Рила – Пирин, амбициите не трябва да спират до близките и познати за страната ни пазари, а е време да се създадат нарочни маркетингови инструменти, с които да се таргетират по-далечните географски зони, в това число Близкия Изток.

“Заедно с включилите се 23 общини на 17 юли предстои да проведем общо събрание и окончателно да структурираме организацията, за да пристъпим към фактическото изпълнение на целите – формиране на регионални туристически продукти, маршрути и атракции и последващо разработване и прилагане на маркетингова стратегия за създаване на общ бранд на туристически район Рила – Пирин.”, допълва Икономов. По думите му бъдещото развитие на региона зависи от поредица решения, сред които разплитането на казуса с изграждането на втора кабинкова въжена линия в ски зона Банско, очакваното изграждане на второ голф игрище и развитието на ски зона Добринище. Голямата ножица в сезонността се затваря постепенно – Банско все повече се доближава до съотношение 1:3 между летни и зимни туристи, което ще може да го класира като средностатистическа целогодишна европейска дестинация. От ключово значение за развитието на тази тенденция е да се продължи с обогатяването на събитийния календар.

Директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Людмил Вагалински, който е и ръководител на разкопките в Хераклея Синтика, представя постигнатото до момента от археологическия екип.

„От 2011-а година, когато стартирахме активно разкопките, до днес виждаме поредица от положителни ефекти върху туризма в общината. Хераклея Синтика е най-старият град в Югозападна България – датира отпреди близо 2350 години. Това е единственият древен македонски град, открит на наша територия. Селището е много добре запазено и се намира на границите на три държави, като разполага с инфраструктура, минерален извор в рамките на самия обект и лежи на територията на две реки и две планини. В община Петрич сме на път да покажем, че населено място с такива характеристики може да печели от туризъм благодарение на съчетанието от редица фактори като археологически разкрития, запазени живи населени места, музеи и туристически обекти. Това ни позволява да развиваме културен, поклонически и планински туризъм и да повишим значително посещаемостта в района – от 200 души на месец през 2015 г. до 2000 посетители за април и май тази година.“, казва доц. д-р Вагалински.

Сред останалите теми, които ще бъдат включени в дискусията, са трансграничното сътрудническо и европейската перспектива за страните от Западните Балкани, както и изпълнението на Оперативните програми за развитие на селските райони.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Потенциалът е огромен, а ако се направят още лифтове ще бъдем много напред в материала.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.