Туристи изкачват връх Ком в памет на Вазов

Масово изкачване на връх Ком организира за четвърта поредна година в края на юли община Берковица. Изявата ще се проведе в неделя и е посветена на 169 годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Планинари, ентусиасти и почитатели на българската литература от Северозапада и цялата страна ще се съберат пред сградата на местната управа, от където ще бъдат транспортирани до хижа Ком, за да поемат пътя към високия 2016 м връх. Писателят Иван Вазов е живял от март 1879 до септември 1880 г. в Берковица, където работел като председател на Окръжния съд. Той е изкачвал с вдъхновения балканския първенец, а гледката от него е родила едно от от най вдъхновените му стихотворения „На Ком”. Строфа от творбата е изсечена и на барелефа на класика на върха. „Оттук окото волно прегради не намира./ Вселената пред мене покорно се простира./Душата гордо диша. От тия планини/умът към нещо светло, голямо се стреми...”.

В тазгодишното изкачване на Ком ще участват над 100 души, които ще изнесат пред обелиска на Патриарха програма със стихове и песни по негови творби. По пътя си туристите ще раздадат и на всеки срещнат листчета с цитати от Вазов и ще почистят върха и околността му, каза Цветана Петкова – председател на обществения съвет в Берковица. Според поставената на върха книга за впечатления от 2016 г. досега Ком е изкачен от над 10 000 души.

Коментари

Задължително поле