Туристи на поход за картините на Ахтопол

Над 30 къщи бяха облени в цвят от талантливи художници, за да вдъхнат нов живот на малкия морски град

2 часа разходка оставят незабравим спомен

Тихи улички, изпълнени с групи туристи с фотоапарати и карти в ръце. Така изглежда Ахтопол в последните дни на юни. Причината за оживлението, с което малкият град не е свикнал, е международният фестивал за съвременна фасадна стенопис WE ALL WRITE (WAW), който превърна южната морска точка в топ дестинация за културен туризъм.

В рамките на творческите дни над 30 големи фасади и стени в града бяха преобразени в произведения на съвременното градско изкуство. Художници от над 5 страни показаха таланта и идеите си, превръщайки Ахтопол в галерия на открито. Въоръжени със спрейове, качени на вишки или на скелета, твор­ците не пожалиха сили и дадоха всичко от себе си, за да оставят неповторима следа именно на това място, видя “Труд”.

“Размахът на фестивала е такъв, че спокойно може да превърне града в дестинация за арт туризъм на европейско ниво”, категорични са художниците Иво Илиев и Венцислав Йосифов от сдружение “140 ИДЕИ”, организатори на събитието.

Благодарение на тях всеки може да се разходи из Ахтопол, да следва цветните знаци и да разбере защо графитите не са просто драсканици, а могат да променят бъдещето на местните хора.

Именно това е основната цел и на домакина на събитието Марина Маринова. След повече от година подготовка, фестивалът е факт и вероятно ще се повтори, заради огромния успех на една идея, която се ражда именно в двора на Марина. Нейната къща става първата с цяла изрисувана стена още миналото лято. Рибарят, хвърлил мрежите си край фара на Ахтопол – тази картина вдъхновява художниците да направят целия град място за култура (виж по-долу).

“Дадохме всичко от себе си и вече виждаме позитивните резултати, одобрението на жителите и посетителите на града. Прекрасно ще е картините да бъдат осветени, така че посетителите да могат да им се наслаждават и вечер”, споделят още организаторите.

Специално за фестивала от сдружение “140 ИДЕИ” направиха карти, които да водят посетителите през изрисуваните фасади, разпръснати из целия Ахтопол. Произведенията се радват на голям интерес, а в града вече обикалят групи туристи, дошли да видят на живо иновативния туристически маршрут. Обиколката на всички стенописи трае около 2 часа, като маршрутът включва също прекрасни гледки към Стария град, фара и пристанището. Организаторите предвиждат поставяне на информационни табели пред всяко произведение.

 

Запалената искра

Старият рибар чупи табута

„Миналата година художниците от „140 ИДЕИ“ изрисуваха фасадата на нашата къща за гости и така се роди идеята за събитието. Оттогава интересът към нея се увеличи двойно. Искахме на всяка цена да направим този фестивал в Ахтопол, тъй като освен естетическата наслада, тези уникални картини придават характер на града и значително увеличават туризма“, споделя Марина Маринова, съорганизатор на фестивала.

След нанасянето на първите щрихи по нейната стена никой в града не вярва, че спрейовете в ръцете на творците ще създадат уникална картина и тя ще първа страница от новата история на града.

„Ахтопол дава силна заявка, че е напредничав град и иска да се развива. Нищо чудно след време да се превърне във водеща дестинация на Южното Черноморие“, допълват още организаторите. „140 ИДЕИ“ се надяват да превърнат събитието в традиция и всяка година да събират в България фасадни художници от цял свят за интензивна творческа седмица.

Още от готовите картини в морския град вижте ТУК.

Коментари

Задължително поле