Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Българските собствениците на Efbet, които са обект на разследване и у нас, се оказаха свързани с комунистическите служби на България и са забъркани в пране на пари

Министър-председателят Бойко Борисов: По-евтин газ за българите след пускането на интерконектора с Гърция (обзор)

Туристи се губят в планините заради изтрита маркировка

Туристическата маркировка в цялата страна има нужда от освежаване и възстановяване, за да не се губят туристите. Това заяви спелеологът доц. д-р Тодор Тодоров – член на УС на Българския туристически съюз (БТС) и председател на ТД „Родопея” – Ягодина.

„В цяла България маркировката е в окаяно състояние, на места липсва такава, има повредени табели или нацяло премахнати, на други места пък по спечелени проекти са поставени такива, които не отговарят на изискванията и по-скоро объркват туристите, вместо да ги ориентират и съвсем основателно туристи реагират и се оплакват когато се изгубят в планината”, каза доц. Тодоров пред „Фокус“.

Като пример той посочи европейският маршрут Е8, който тръгва от Юндола, минава през Рила, Родопите, хижа „Орфей”, хижа „Тешел” към Триградските скали. „В част от Е8 възстановихме със студенти от Техническия колеж в Смолян маркировката, защото около километър и половина такава липсваше, а е правена преди 6-7 години, сега беше свалена от дърветата, а след този километър и половина отново продължава. Някои дървета са отрязани от горски работници, а на други места умишлено са свалени и захвърлени, което е престъпление”, допълни Тодоров.

По думите му на места където липсват дървета, за да се ориентират туристите могат да се поставят колове и на тях да се сложат стрелки, които да указват посоката към определеното място.

В новия закон за туризма, който се готви, може да се възложи само БТС да прави маркировките, защото има определени стандарти, които трябва да се спазват, предложи спелеологът.

„Има изисквания, които по стандарт трябва да се спазват, а някои не се съобразяват с тях. Не може два близки маршрута да бъдат с главен червен или главен син цвят, защото туристът ако се обърка с 200-300 метра ще тръгне по друг маршрут. В новия закон това ще бъде отразено”, каза доц. Тодоров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.