Туристи ще се обличат като римляни

Акве Калиде в превод означава "горещи води"

Нов модерен център ще представя в най-голяма пълнота историята на древното селище край Бургас- Акве Калиде, което е процъфтявало още от времето на траките, благодарение на лечебния си извор. Първите бани при светилището на Трите нимфи край Бургас са изградени, когато Рим завладява тракийските земи в средата на I век. При баните била построена важна пътна станция, наречена Акве Калиде – това е първото име, с което е известен градът. В превод от латински то означава „горещи води“.
Новият туристическият обект ще дава възможност както за представяне на древната история на минералните извори, така и възможностите за провеждането на беседи и лекции. Предвидено е сградата на центъра да бъде разделена на две функционални части. В експозиционната част ще има  изложба, в която са събрани артефакти от извършените  разкопки на Минералните бани, както и експонати от фонда на РИМ.  
В учебния музей посетителите ще имат възможността да се запознаят с бита на римляните, да облекат техни дрехи, каквито са използвали в ежедневието си, да се докоснат до бойните им оръжия. Експозиционната част ще се използва още за прожекции на филми, културни и исторически беседи.
Демонстрационната част на комплекса ще показва на посетителите типичната баня, характерна за епохата на Римската империя

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони