Туроператори връщат парите за провалени ваканции след година

Ресторантьори и кабинетът продължават преговорите за по-ниско ДДС за заведенията

До една година след края на извънредното положение всички клиенти, които са предплатили ваканции, но те са се провалили във връзка с мерките за ограничаване на епидемията от COVID-19, ще могат да получат парите си обратно. Това е в случай, че не приемат от агенциите ваучери на стойността на дадената от тях сума или пререзервация на почивката си. Това решиха депутатите от правна комисия, които приеха вчера внесеното предложение за удължаване на срока от 2 на 12 месеца.

Освен това народните представители гласуваха да се удължи и с един месец строителния сезон по морето, като забраната за този тип дейности ще влезе в сила от 15 юни през това лято, вместо от 15 май.

Само един глас не достигна да се приеме предложението на ВМРО за субсидиране на всички чартърни полети, които водят чужди туристи у нас с 6000 евро. Искането им бе подкрепено от ДПС, като депутатът Йордан Цонев посочи, че няма нуждата да откриваме топлата вода и е добре да субсидираме полетите с гости, както от години успешно правят това преките ни конкуренти Гърция и Турция. Само 9 народни представители обаче подкрепиха предложението, а 10 се въздържаха.

Не бяха приети и текстовете за безплатни ваучери, но управляващите подчертаха, че такива все пак може би ще има, но ще се уточнят детайлите за кои български граждани да са, както и каква да е сумата и срокът им на действие.

Не бяха приети и предложенията за тримесечна отсрочка за ДДС и осигуровки за ресторантьорите. Представители на заведенията се срещнаха по-рано с премиера Бойко Борисов и след дълги разговори относно ползите и минусите от евентуално намаляване на ДДС за ресторантите е ясно, че обсъждането на въпроса ще продължи и утре. Представителите на бизнеса настояват ДДС ставката за целия туристически сектор да бъде намалена на 5 на сто до края на годината, а след това приравнена с тази за пакетните хотелски услуги – на 9 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България