“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Туроператори от 16 държави на международна среща за туризъм в Пловдив

Туроператори от 16 държави от Европа, Азия и Африка пристигнаха в Пловдив за участие в 9-ата международна среща по туризъм, която се провежда в хотел „Холидей Инн“ в града под тепетата.

Сред гостите на форума бяха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и туроператори и медии от България, Германия, Великобритания, Италия, Израел , Пакистан, Индия, Мароко, Бангладеш, Словакия, Сърбия, Хърватия, Румъния,Турция, Македония, Гърция и България.

Събитието се организира от Община Пловдив и се провежда два пъти в годината, като важен акцент в програмата на международните срещи е да бъдат презентирани най-новите туристически обекти, атракции и подобрения на инфраструктурата в древния град.

Друг приоритет е участниците – чуждестранни и български туроператори и медии, представители на местната власт и туристическия бранш в региона, да имат възможността чрез провеждането на работни срещи B2B да се запознаят и създадат лични контакти, да обменят опит и да бъдат поставени основните на бъдеща съвместна дейност. Това е един от успешните проекти на община Пловдив, който според статистическите данни на НСИ води до постоянен и устойчив ръст на потока от туристи в града.

„Вярвам, ще се убедите, че първият български град, който спечели титлата Европейска столица на културата 2019 г., продължава да се развива успешно като водеща дестинация за култура, културно-исторически и религиозен туризъм, а много от забележителностите на Пловдив са напълно реставрирани и обновени. Събитийният календар на Пловдив се обогатява непрекъснато и вече включва над 150 престижни прояви от всички жанрове на изкуството. Добрите практики, в резултат на които се случват прекрасни неща за града, са много“, в словото си при откриването на форума заместник-кметът за културата и туризма Александър Държиков.

Той допълни, че само през 2016 г. в Пловдив са проведени спасителни и редовни археологически проучвания на 35 обекта. „Надписът върху колона, открит при проучвания в подземната галерия на Античния театър, пренаписа историята на града. Много ценни артефакти бяха разкрити и при проучванията на Форума на античния Филипопол. Бъдещите планове за площад „Централен“ гарантират, че ще стане красив и привлекателен за туристите след мащабната му реконструкция.

Продължава работата и по друг приоритетен обект – Небет тепе, с идеята да бъде съхранен за поколенията, да се разкрият историческите пластове и да се експонират по подходящ начин. Пловдив е първият град у нас, който съвсем скоро ще се похвали с пълна карта на всички паметници на културата с обемна информация от данни и кадастрално разположение.

“Намеренията ни за сериозни инвестиции в културно-историческото наследство на града със сигурност не спират до тук. Ще продължим да инвестираме в разкриването и социализирането на археологическото наследство. Всяка стъпка от съхранението и експонирането на хилядолетната история на най-стария жив град в Европа води към предизвикателството „2019 година“, когато градът ни ще посрещне многобройните си гости с разнообразна културна програма и ново лице, за да се превърне в една от най-успешните европейски столици на културата. Всичко това се случва в резултат на упорит труд, последователна политика и безценния човешки капитал на пловдивчани в условията на ЗАЕДНОСТ. Вярвам, че това е кауза!“, допълни зам.-кметът Държиков.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете