Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Намериха 70 кг тютюн без бандерол в нелегален търговец

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Турската общност в Пловдив черпи с „Гозбата на мира” в Деня на ашурето пред Джумая джамия

Турската общност в Пловдив ще черпи жителите и гостите на града под тепетата с „Гозбата на мира” този петък навръх Деня на ашурето – 6 октомври. Всеки ще може да види как се приготвя ашуре и да го дегустира абсолютно безплатно по време на демонстрацията на открито в петък в 12 часа пред Джумая джамия край Римския стадион в Пловдив. Благотворителното събитие се организира с подкрепата на генералния консул на Турция в града под тепетата Хюсейин Ергани.

Сред всички народи ашурето е познато като „гозбата на мира” и се смята, че това е най-старата позната рецепта за ястие на планетата. Легендата разказва, че ашурето било любимият десерт на Ной.  Посланията на Деня на ашурето са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност и хуманизъм в целия свят и затова ястието се нарича „гозба на мира”. По традиция с ашуре се черпят всички приятели, без значение на техния произход и религия. По време на първото издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” през месец май тази година в Пловдив, ашурето бе едно от най-предпочитаните традиционни турски ястия.

В Пловдив първата „Вечер на ашурето” се проведе през октомври 2016 г. в Дома на етносите по идея на председателя на Мюсюлманското настоятелство и сдружение „Йешилай България” Ахмед Пехливан, който е и член на Консултативния съвет към фондация „Заедно”. Идеята е събитието да се превърне в традиция и да събира всяка есен представители на различни народности и религии в знак на мирно съжителство и солидарност.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете