Турската прокуратура разследва двама американски магистрати

Турската прокуратура е предприела разследване срещу двама американски магистрати заради дело срещу бизнесмен от турско-ирански произход, съобщи БНР.

Прокуратурата в Истанбул e разпоредила проверка срещу бивш и действащ американски прокурор заради делото на Реза Зарраб. Бизнесменът от турско-ирански произход е подсъдим в САЩ по обвинения в нарушаване на санкциите срещу Техеран на стойност стотици милиони долари.

Турските обвинители се позовават на това, че в американските власти са попаднали документи от разследване в Турция, които не са получени по официален път. Казусът има и политически измерения, тъй като по делото в САЩ обвиняеми са и високопоставени служители от турската държавна „Халкбанк“, включително бившият икономически министър Зафер Чаглаян.

Същевременно вчера външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара скоро ще разпространи данни за доставките на американско оръжие за сирийските кюрдски организации. От своя страна говорителят на президента Реджеб Ердоган в своя статия също критикува САЩ заради договорката между кюрдски сили и бойци на групировката „Ислямска държава“ те да се изтеглят от обсадения град Ракка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят