Турска актриса стана мъж и е щастливо женена

В  южната ни съседка годишно 800 сменят пола си

Известният турски транссексуален актьор Рюзгар Еркочлар, който в миналото бе жена, наскоро отпразнува поредната годишнина от сватбата и говори в телефонно интервю за любовта си към съпругата си.

Нийл Еркоклар, както е предишното женско име на актьора,  през 2013 г. претърпя операция за смяна на пола и стана мъж. Преди това жената беше доста известен модел и актриса.

Днес Рюзгар Еркочлар подчертава, че любовта към съпругата му Туба Бейазоглу е смисълa на живота му. "Чувстваме специална, неописуема духовна близост. Туба написа в своя блог, че е щастливо омъжена за мен. Това е най-важното за мен. Нашата хармония е нашето щастие ”, каза транссексуалният актьор, който след като стана мъж, служи в армията и се ожени.

Преди това Нийл Еркохлар никога не се е разпознавала като жена. Актрисата, която преди е събирала мъжки въздишки, сега се е превърнала в мъж и всичко в поведението й е мъжествено - движенията, говор... - пише "Hurriyetdailynews". 

"Не бях като другите момичета", каза Еркохлар, разкривайки, че се е чувствала различно още  на 6-годишна възраст. Като дете Нийл мразела кукли и рокли, а като тийнейджърка започна да се влюбва в момичета и никога в момчета.

Като жена била много красива, но това не означавало нищо за нея. „Живеех така, както обществото очакваше от мен, а не както се чувствах отвътре“, казва Рюзгар  и признава, че операцията е била много болезнена и трудна, но го е освободила от тежестта, която е носел в продължение на 26 години - мъж, заклещен в тялото на жена. Той претърпял мастектомия и му е зашит пенис.

Тогава случаят стана обществено достояние и предизвика много оживени коментари в обществото, от отрицание до одобрение.

До преди 80-те години смяната на пола бе забранена в Турция, властите дори преследваха дръзналите да сторят това. На известната певица Бюлент Ерсой, която с операция от мъж стана жена, властите отказваха да й издадат лична карта на ханъма и не й разрешаваха да продължи да пее. Забраната бе премахната след отмяната на военния режим през 90-те години, по времето на Тургут Йозал.

През последните години обаче в Турция се наблюдава увеличение на хирургическите операции за смяна на пол. В днешно време годишно около 800 турци сменят пола си. Това казва д-р Селяхаттин Тулунай, един от най-известните специалисти по операции за смяна на пола.

"85 процента от пациентите, които постъпват при нас, искат да станат жени", уточнява той. В някои болници има специални клиники за смяна на пола. Пак според д-р Тулунай, от постъпващите в тези специализирани клиники пациенти, около 300 сменят пола си с хирургическа намеса, а около 500 с пластични операции. Но за подобни операции, от пациентите задължително се изисква да се преминали успешно психотерапевтичен тест и да имат съдебно решение.

Само около 2 процента от сменилите пола си съжалявали и искали да се върнат към предишния си пол. Но веднъж щом полът е сменен, е невъзможно да се възвърне предишният пол, предупреждава д-р Тулунай.

За смяна на пола в Турция идвали и пациенти от европейските страни и от Близкия изток.
При смяна на пола от жена на мъж, половият орган се правел от неокосмените части на ръцете, чрез микрохирургия, и се присаждал на мястото на извадените преди това женски гениталии.

За смяна от мъжки пол на женски от тестисите изработвали вагина и я присаждали, разказва специалистът.

Коментари

Задължително поле