Турските сериали - най-успешният местен бизнес

Турските сериали са станали не само най-новата тенденция в работата на телевизиите, но също така и доста успешен сектор в местния бизнес. В момента турските телевизионни поредици се излъчват в 140 страни по целия свят. Общо приходите на южната ни съседка от сериали възлизат на 350 млн. долара, показва проучване на Interpress Media Services, цитирано от "Хюриет Дейли Нюз". В него се допълва, че турските сериали са много популярни в страните от Латинска Америка. Там турските серийни филми са сред 15-те най-гледани програми.

В Близкия Изток също се наслаждават на турските продукции, като зрителите там предпочитат да гледат сериали, които показват съвременен и богат начин на живот. В Латинска Америка обаче предпочитат историческите продукции. Европейските зрители пък се насочват основно към тематични сериали. Сред пазарите, на които искат да се наложат турските продукции, са Китай, Япония и Индия.

От Interpress Media Services посочват, че най-гледаният турски сериал в света е „Великолепният век“, който разказва за живота на султан Сюлейман Велики, живял през 16 в. Второ място в класацията заема "Пепел от рози", а трето - "Хиляда и една нощ".

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заявява, че Турция е постигнала много добри резултати в износа на телевизионни сериали и филми и обръща внимание на факта, че страната е вторият по големина износител в региона, на второ място след САЩ - домът на Холивуд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали