Турският енергиен министър: Реализирането на газопровода между България и Турция е резултат от взаимното доверие

Реализирането на модернизирания транзитен газопровод между България и Турция е резултат от взаимното доверие и добрите отношения на двете страни. Това каза турският енергиен министър Фатих Дьонмез по време на официалната церемония по пускане в експлоатация модернизирания транзитен газопровод за Турция край с. Лозенец, област Ямбол.

„Докато ние сме тук с вас, в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган представя 100-дневната си програма. Аз го попитах дали да остана в Турция или да дойда в България, а той отговори, че това събитие е много значимо и е по-добре да съм тук“, отбеляза министър Дьонмез.

По думите му с официалното откриване на отсечката се дава възможност за увеличаване на капацитета на газопровода и в същото време за реверсивна връзка, която при необходимост в бъдеще ще може да се използва. „Чрез реализирането на този проект ще сме осигурили сигурността на доставките на природен газ за Турция и България, но не само – чрез това даваме своя принос и за осигуряването на енергийната сигурност на доставките на европейския пазар“, посочи той.

„Реализирането на този проект е резултат от взаимното доверие и добрите отношения, които съществуват между нашите страни. Това е най-големият принос, който ние даваме за общото съвместно бъдеще и развитието на енергийния пазар в Европа за напред“, допълни турският министър. „Уверен съм, че чрез откриването на тази отсечка ние ще дадем възможност и повод за откриването на други по-големи проекти и инвестиции на базата на дългогодишните добри отношения и сътрудничество, които имаме“, каза още той.

„За нас е голямо удоволствие да бъдем свидетели на проекти и инвестиции, които допринасят за просперитета на България, която е наш изключително важен съсед с оглед на сигурността на енергийните доставки“, заяви министър Фатих Дьонмез. „Нашето сътрудничество не е ограничено само в областта на природния газ, но и на електрическата енергия. Ще задълбочаваме работата и усилията си в развиване на капацитета ни и в тази сфера“, допълни той.

По думите му същността на енергийната дипломация се изразява именно в подхода, насочен в осигуряването на енергийните доставки, което пък от своя страна е предпоставка за регионалният мир, сътрудничество, просперитет и стабилност. „Турция, като страна, която вдъхва доверие в своите партньори във всяка една сфера, ще продължава и занапред да подкрепя реализирането на тези проекти“, каза още Фатих Дьонмез.

„От друга страна Турция продължава да разраства своята енергопреносна мрежа и ще го прави и занапред. Турция напредва с уверени стъпки в посока да стигне до състояние, в което да задоволява не само своите енергийни потребности, а и тези в региона чрез изграждане на солидна инфраструктура“, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България