Турският министър на правосъдието: 16 хиляди са оставени в ареста заради неуспешния опит за преврат

Бекир Боздаг

Министър Бекир Боздаг говори в интервю за Анадолската агенция и съобщи, че още 16 хиляди са оставените в ареста заради метежа в Турция, предаде БТВ.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи днес, че общо над 26 хиляди души са били задържани във връзка с неуспелия опит за преврат в страната на 15 юли, предадоха "Ройтерс" и турската частна телевизия НТВ.

По повод на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за преврата, министърът каза, че неговата роля в метежа е "факт, известен на всички".

Турция настоява за екстрадицията на Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ от 1999 г., но досега Вашингтон не е откликнал на искането. Според Боздаг обаче Гюлен вече не е "полезен инструмент" за САЩ. По думите на министъра посланието от американските власти към момента относно екстрадицията е "положително".

"САЩ трябва да съдействат за безусловната екстрадиция на Фетхуллах Гюлен в Турция", подчерта той.

Боздаг заяви, че на 15 юли, когато бе извършен опитът за преврат, и на 7 август, когато 5 милиона души се събраха в Истанбул на митинг в подкрепа на демокрацията, турският народ е изпратил послание, "както до приятелите, така и до враговете си, че занапред в Турция не може да се извършват преврати", защото народът "никога няма да го позволи".

Според министъра "инструментите, които действат с подкрепата на чужди сили", не могат да "ограбват съдбата" или да решават бъдещето на Турция.

 

Коментари

Задължително поле