Турският парламент заседава извънредно заради референдума в Иракски Кюрдистан

Правителството иска удължаване на мандата за военна намеса в Ирак и Сирия

Турският парламент се събира днес на извънредно заседание, за да удължи мандата на въоръжените сили за военна намеса в Ирак и Сирия при необходимост. Мандатът свършва на 30 октомври, а удължаването ще е с една година.

Съветът за национална сигурност проведе 3-часово заседание вчера, председателствано от президента Реджеп Ердоган, във връзка с планирания за провеждане на 25 септември тази година референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, информира БНР.

След заседанието бе огласено писмено съобщение за решенията на Съвета, в което се посочва,че референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан е незаконен и не може по никакъв начин да се приеме от страна на Турция.

В съобщението се подчертава още, че "ако въпреки отправените предупреждения да не се провежда, все пак референдумът се проведе, в такъв случай Турция ще предприеме защита на правата си, произтичащи от двустранните и международните договорености". Държавното и военно ръководство на Турция отправя призив към Северноиракското ръководство да се откаже от организирането на референдума и се посочва, че "Турция е готова да направи всичко, което зависи от нея за постигане на разрешение на конституционална база".

В съобщението на Съвета за национална сигурност се подчертава, че "ако Северен Ирак продължи да настоява за провеждането на този погрешен референдум, който не се приема не само от Турция,но и от Съвета за сигурност на ООН, международната общност и централното правителство в Ирак, неизбежно ще последват сериозни последици, които ще нанесат вреда заедно със Северен Ирак и на целия регион".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа