Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Електрическа кола за народа Opel чертае смели перспективи за Corsa

БСП покани премиера, а ГЕРБ – президента на дебатите за изтребителите в парламента

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия, показва одит

Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през „Пирогов“ за година С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Любомир Кючуков: Във Великобритания няма мнозинство за каквото и да било решение по Брекзит

Цветан Цветанов: Обществото трябва да знае всичко за разходите по закупуването на новия изтребител

Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

Майка и син загинаха при пожар в шуменския кв.“Дивдядово“

Румен Петков: Всеки глас за Ф-16 ще е национално предателство

Демонтажът на американската империя Той е спасителен за САЩ и света

На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Европарламентът обсъжда санкции за държави, които не водят ефективна борба с корупцията

Турският финансов министър: Не очакваме големи рискове за икономиката ни

Берат Албайрак - зет на Реджеп Ердоган и доскорошен министър на енергетиката, вече е министър на финансите на Турция.

Турция не очаква големи рискове за икономиката или финансовата си система. Това заяви финансовият министър Берат Албайрак, подчертавайки по този начин дълбокото разминаване в позициите между Анкара и международните инвеститори за влошаването на валутната криза в страната.

Коментарът на Албайрак, който е и зет на президента Реджеп Ердоган, идва на фона на съобщението, че рейтинговата агенция Moody’s отправи ново предупреждение за прогнозите на банковия сектор, коментира Bloomberg TV Bulgaria. В същото време икономически данни от сряда показват, че икономическото доверие в страната е на най-ниската си точка от близо десетилетие насам.

Лирата загуби приблизително 40% от стойността си от началото на годината, увеличавайки цената на горивата и хранителните стоки, като в същото време увеличи и риска за банките и икономиката като цяло. До голяма степен това се дължи на притесненията за влиянието на Ердоган върху централната банка в страната, както и на влошаването в двустранните отношения между САЩ и Турция.

„Не виждаме голям риск за турската икономика или финансова система“, заяви Албайрак. Като причина за позицията си той посочи ниските нива на задълженията на държавата и домакинствата, както и подсилването на финансовата система.

Инвеститорите от своя страна обаче не са така оптимистично настроени. Във вторник Moody’s понижи рейтинга на 20 институции, посочвайки като причина нарастващия риск от проблеми с финансирането. От агенцията заявиха също, че в момента условията за извършване на дейност са по-лоши, отколкото преди това се очакваше.

„Пониженията основно отразяват значителното увеличение на риска от влошен сценарий, при който допълнително влошаване на инвеститорските настроения може да доведе до ограничаване на финансирането на едро“, посочват от Moody’s. Агенцията понижи рейтинга на някои от основните турски банки, включително на Isbank – най-голямата по активи листната банка в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Откак почна да говори, от Тюркието избягаха 4 милиарда долара инвестиции..
  Ако още продължава, ще се срине икономиката преждевременно от предвидения и без това фалит.
  Когато поверяваш хазната на една държава на зетьове , роднини така става. Доверието се срива всеки бяга от там. Изключения в света няма.

  1. Ей булгур прост. Шо не си гледаш скапаната Булгурия а си тръгнал да вливаш прост акъл в турската икономика? Те са много по добри от вас ! На светлинни години Турция е пред Булгурия във всяко едно отношение!

 2. ФАКТИ ! Само за последните 3-4 дена турската лира се срина с още 10%. От 7 лири за евро и днес стана 7,7 лири за евро.
  Това е снимката на грабежа снимката на ФАЛИТА другари.
  Уж много набожната крадлива шайка открадна тези пари сдао за последните 3-4 дена.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.