Турският флот започва да евакуира своите граждани от Бейрут

Над 2000 турски граждани и някои чужденци започнаха да се качват на борда на турски военен кораб късно в сряда, който донесе помощ и ще ги изведе от страна, ударена от израелски въздушни удари, насочени срещу Хизбула, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

Освен турските граждани, сред подалите молби за евакуация на корабите са хора от България, Румъния и Казахстан.

Асошиейтед прес е единствената неправителствена медия, поканена на борда на корабите, за да отрази операцията по евакуация.

„Агресията на Израел засегна сериозно Ливан и нашите братя тук“, каза турският посланик в Ливан Али Барис Улусой. „Днес провеждаме операция с две цели: да предоставим хуманитарна помощ на нашите ливански братя и да осигурим безопасното завръщане на нашите граждани, които са в трудна ситуация.”

Очаква се пътуването обратно до Мерсин да отнеме около 10 часа.

Правителството на Турция планира да организира повече евакуации по море, ако е необходимо, и обмисля чартърни полети за репатриране на граждани.

Хизбула започна да изстрелва ракети в Северен Израел на 8 октомври 2023 г., ден след като изненадващата атака на Хамас срещу Израел разпали войната в Газа. И Хизбула, и Хамас са съюзници на Иран и Хизбула твърди, че атаките й са насочени към подпомагане на палестинците. Израел извърши въздушни удари в отговор и конфликтът непрекъснато ескалира, избухвайки в пълноценна война миналия месец.

Израел нанесе тежка вълна от удари срещу Хизбула през последните седмици и казва, че ще продължи да се бори, докато десетки хиляди разселени израелски граждани не могат да се завърнат в домовете си на север.

Повече от 1300 души бяха убити в Ливан и над един милион бяха разселени след ескалацията на боевете в средата на септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток