Турски депутат обвинява България, че продължава политиката си на асимилация

Според председателят на турската парламентарна комисия по правата на човека Мустафа Йенероглу, турците нямат политическо представителство у нас

Председателят на турската парламентарна комисия по правата на човека Мустафа Йенероглу обвини България, че продължава политиката на асимилация спрямо турското малцинство в страната.

Според турският депутат 28 години след възродителния процес  турците у нас „все още страдат”. Йенероглу припомня случилото се в хода Възродителния процес – смяната на имената, забраната на мюсюлманските обреди, облекло и т.н. По думите му това е било извършено от „фашистката администрация” от страх, че „тюрско-мюсюлманското население” ще укрепи позициите си.

Председателят на турската парламентарна комисия твърди, че в момента турците у нас срещат проблеми като загуба на майчиния език, дискриминация и нападения. „Турският език е избираем предмет в училище. От друга страна, блокираното създаване на радио на турски език показва, че асимилационната политика в България продължава”, коментира Йенероглу.

Според него официално регистрираните 585 000 турци в нашата страна са само половината от реалния брой и всъщност надвишават 1 000 000 души. В същото време, според депутата, те нямат политическо представителство.

Коментари

Задължително поле