Турски радиа заглушават родните с 8 пъти по-големи мощности

Турските радиостанции, които заглушават българските са с 8-10 пъти по-големи мощности. Проблемът е от повече от 20 години особено през лятото и по морето, посочи на среща с областния управител на Варна шефката на радио "Варна" Наталия Чешмеджиева.

Според нея мощностите на турските радиа са от 20 до 40 мW , а на българските между 5 и 10 mw. Тя е писала последната си докладна до КРС по този проблем през месец май, тъй като не може да бъде решен на местно ниво. С ефекта на огледалото морето поема по-силния пробив и извън големите градове слушателите не могат да "уловят" нито едно българско радио.

Областният управител на Варна Стоян Пасев разпореди проучване за качеството на телекомуникационните услуги в региона до края на месеца. В областта все още има "бели петна", където няма обхват на един или друг оператор и услугите са с много лошо качество. Проучването трябва да покаже в кои села няма добро покритие на мобилните телефони, няма достъп до интернет, както и наличие или не на пощенски услуги. Събраните данни ще бъдат предоставени на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/.

Коментари

Задължително поле