Турски трафикант: Със заповед на Ердоган изпращаме мигранти по островите

Снимка: Архив

Ситуацията в Еврос остава напрегната, изостряна от факта, че турски военни превозни средства придружават автобуси мигранти до границата с Гърция.

Изглежда отлично организиран е планът на Турция да изпрати колкото се може повече мигранти на гръцка територия. Говорейки пред ТВ Алфа, предполагаем турски трафикант заяви, че „мигрантите са объркали и са отишли до граничната линия (Еврос). Оттам не могат да минат, проходът е тук. Ние изграждаме надуваеми лодки с двигатели на цена от 7-8 хиляди евро, печелим 2000 евро. 35 души влизат, макар че могат да влязат 45. От тук за 20-25 минути отиваме в Гърция."

В действителност трафикантът предполага, че всичко това се прави по заповед на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се опитва по всякакъв начин да притисне ЕС след случилото се в сирийската провинция Идлиб.

Тези изявления идват след показване на видеоклипове, показващи турски военни превозни средства да придружават автобуси с мигранти до Еврос, като турците дори раздават сълзотворен газ на мигранти, който след това хвърлят срещу гръцката полиция.

Коментари

Задължително поле