Турското консулство в Пловдив представи фотографска изложба на събитията от 15 юли 2016-а

Фотографска изложба на тема "15 юли - опитът за преврат", включваща 41 цветни фотоси, откри в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив Генералното консулство на Република Турция под тепетата. Едноминутно мълчание в памет на жертвите от събитията на 15 юли 2016 г. предшестваше слово на извънредния и пълномощен посланик на Турция в България Сюлейман Гьокче, който откри изложбата.

"Има много уроци, които трябва да вземем от тези ужасяващи събития. И ние не желаем това да се случи на никого повече, защото във всяка държава демокрацията живее не с оръжие, а със свобода на избора и личните права. В 21-ви век демокрацията е религия и ценност, която определя живота ни. Тя не е национална, а глобална, затова фотоизложбата, отразяваща събитията в Турция ще бъде показана и в чужбина, като споделяне на голяма болка и голяма победа", заяви Негово превъзходителство Сюлейман Гьокче. Той проведе разговор със заместник-кметове на Пловдив Амелия Гешева и Георги Титюков за предстоящото домакинство на града под тепетата като Европейска столица на културата през 2019 г. Посланикът на Турция припомни, че Истанбул също бе домакин през 2010 г. "С вашия успех ние само бихме се гордели.

Всичко, което е в наши ръце, считайте, че е и ваше", обърна се дипломатът към зам.-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева. "Убедена съм, че ще е полезно за Пловдив да черпи организационен опит от Истанбул за подготовката на такова значимо събитие. Когато избирахме слогана на Пловдив за домакинството, неслучайно се спряхме на "Заедно" - защото от всички нас, независимо от пол, раса и религия, зависи да направим своето място по-добро за живеене, да споделим идеи и мечти", отговори на поканата зам.-кметът Гешева.

Новият генерален консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и вицеконсулът Волкан Танилдиз, който идва от департамента по култура в Анкара, се договориха с градската управа под тепетата за скорошна среща, на която да обсъдят конкретни идеи и детайли около предстоящото културно сътрудничество. Новият генерален консул на Турция очаква завръщането на кмета на Пловдив Иван Тотев от отпуск на 16 февруари, за да се представи официално по повод встъпването си в длъжност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони