Турция е заплатила депозит за доставка на руските ракети С-400

Турският президент Реджеб Тайип Ердоган съобщи, че страната му е заплатила депозит за доставка на руските ракети С-400 , предаде БНР.

По думите му, споразумението вече е подписано и Турция очаква получаването на руски кредит за закупуване на високоточните противовъздушни системи. Държавният глава на Турция оповести това при беседа с журналисти на връщане от Казахстан, където участва във форум на организацията "Ислямско сътрудничество".

Въпреки възраженията от някои страни в НАТО Анкара и Москва са решени да довършат сделката. Руски източници също потвърдиха подписването на договора. По думите на Ердоган никоя страна няма право да се намесва в независимите турски решения да защити сигурността си.

През 2013 г. Турция обяви търг на стойност 3,4 млрд. долара за закупуване на противоракетни системи, който беше спечелен от китайска държавна компания въпреки конкуренцията на американски, руски и европейски производители. Решението предизвика спорове относно тяхната съвместимост със системите на НАТО и впоследствие беше отменено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа