Пъргав японец с германско сърце Кросоувър със 170 дизелови коня, 7-степенен автоматик, 4х4 задвижване и 430-литров багажник

Вицепремиерът Марияна Николова ще бъде патрон на конференция, посветена на 575-годишнината от Варненската битка

Арестуваха младеж, умъртвил теле Непълнолетният злосторник удушил животното, докато се опитвал да го открадне

Обвиниха 27-годишен, буйствал в кръчма в Горна Оряховица

Посланикът на САЩ в Москва: Самолетоносачите в Средиземно море са „100 хиляди тона международна дипломация“ и сигнал за Русия

Ограничават движението на камиони над 12 тона в пиковите часове на 25 и 29 април

ООН: Повече цивилни афганистанци са убити от проправителствените сили, отколкото от талибаните

Съдът намали присъдата на бившия президент Лула да Силва

Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

Мъжът на Аня Пенчева изкачва Еверест с „Шушана”

Какъв е единственият начин съпругът ви да си спомни за годишнината от сватбата ви?

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

Мария Габриел: ГЕРБ няма основания за повече тревожност, знаем как се носи отговорност

Изоставеното в Пловдив бебе е било в кашон, няма данни за родителите

Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора: Необходима е промяна в политиките на Балканите

Турция няма как да не се намеси в Сирия Ако Анкара не поеме инициативата на южната си граница, друг ще го направи

Турция се съпротивляваше на въвличането си в сирийската каша. Вместо това Анкара предпочете да работи с дипломатически методи или да използва близките до турския етнос малцинства. Но някаква невидима сила продължава да въвлича Турция в Сирия, точно както е правела в продължение на векове през османското си минало. Изглежда, че Турция не може да продължи да се съпротивлява и националната й сигурност изисква по-директен подход.

На 15 септември Турция, Иран и Русия се споразумяха в Астана за установяването на зони за сигурност в сирийската провинция Идлиб. Трите сили се съгласиха да разделят провинцията на три зони за сигурност, всяка контролирана от една от тях. В същия ден турски официоз предаде, че близо 25 хиляди аскери се готвят за разполагане в Идлиб. Целта на това голямо войсково формирование е да се поеме контрол над район от пет хиляди квадратни километра, който има два милиона души население.

Досега Турция се опитваше да стои извън събитията в Сирия, доколкото може. Единственото изключение бе операция „Ефратски щит“, която се проведе от август 2016-та до март 2017-а. Мащабът на тази операция бе преувеличен, както от Турция, така и от медиите. „Ефратски щит“ бе ограничена операция, в която участваха осем хиляди турски войници в период от седем месеца. Главната цел бе да се поддържа „Свободната сирийска армия“ (ССА), която изтласкваше „Ислямска държава“ от турската граница. Официално целта бе да се отслабят кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG), но по време на операцията, не бяха заети никакви територии от тях. Основната тежест на сраженията пое ССА.

Присъствието на толкова много различни групи значи със сигурност, че има много външни сили, които имат интерес в това, което се случва в Северозападна Сирия. Турция подкрепя антиправителствените бунтовници, които са натикани в провинция Идлиб, но логистичните й линии към тях са несигурни в най-добрия случай. Както Русия, така и Иран, подкрепят режима на Асад. Въпреки че Турция се споразумя с тях по този въпрос, в дългосрочен план интересите на трите страни за Сирия се различават. Турция няма интерес от проруски или проирански сили, които да умиротворят региона, и потенциално да застрашават южните й територии. Сирийските кюрди също представляват очевиден проблем за Турция, а групировката „Хайат Тахрир ал Шам“, въпреки че се измъкна от световното внимание, което се фокусира на „Ислямска държава“, също има дългосрочните си интереси в мюсюлманския свят, които не са в съзвучие с турските.

Това е нестабилна ситуация, като тенденцията е да се върви към силов вакуум. Ако Турция не запълни пространството, някой друг ще го направи, а никоя от потенциалните възможни опции, не е добра за Анкара.

Това не е просто модерен проблем. Предишните сили базирани около Босфора, също са виждали същата заплаха от юг. Османците, както и византийците преди тях, в различни моменти от историята си, са разширявали влиянието си в днешна Сирия. Османската империя се е опитвала и да запази днешна Сирия за държавата, която я наследява. Едно от последните действия на османския парламент през 1920-та година е да приеме т.нар. „Национален пакт“, който е трябвало да установи бъдещите граници на Турция. Османците не са получили това, което са искали, а новата Турска република станала по-малка от планираното. Една от ключовите зони, които Турция изгубила е именно Северозападна Сирия. Не е съвпадение, че турските медии и дори президентът Реджеп Тайип Ердоган, често споменаваха „Националния пакт“ през последните години. Тази карта показва какво е „Велика Турция“, според този „Национален пакт“.

Турция има интерес да контролира тази територия, откакто тя е отнета от османците през 1923-та година. Това, което на Турция й е липсвало, са възможностите и подходящата ситуация да промени нещата. Сега има и двете. Това бе неизбежно, откакто в Сирия избухнаха протести през 2011-та година, и започна гражданска война. Боевете продължават от известно време, а различните страни, които се сражават са се отслабили дотолкова, че дават на Турция големи възможности, но и риск. Възможността да проектира силата си в стара сфера на влияние, както и в територия, която Турция смята за буфер срещу бъдещи врагове от юг и изток. Но това идва с риск, а именно какво ще стане ако Турция не се възползва от ситуацията. Тогава именно такъв враг ще се появи, търсейки да отслаби и дестабилизира границите на Турция.

Прокситата и местните сирийски групировки, които Турция подкрепя, няма да свършат работа в този случай. Дългосрочната сигурност на Турция е заложена, а същевременно властите в Анкара имат капацитета да се справят със задачата. Въпреки желанията на правителството в Анкара, Турция е въвлечена вече в Сирия. Това не е първият, и няма да е последният път. Това е напомняне за турската сила, както и за факта, че географията предоставя добри възможности на една регионална сила. Това е напомняне и за турската слабост, която лишава страната от други възможности, освен да действа в Сирия. Северозападна Сирия е готова да бъде взета, а Турция седи на масата, не защото иска, но защото няма друг избор.

 

Пълната каша в безкрайната война

Ситуацията в Северозападна Сирия е по-заплетена. Сирийските кюрди контролират областта Африн, което сериозно дразни Турция.” Хайат Тахрир ал Шам” (известни преди като” Ал Кайда” или “Ал Нусра”) контролират град Идлиб, който неотдавна заеха от турското прокси” Ахрар ал Шам”. Антиправителствените бунтовници се изтеглиха от градовете и провинцията на Идлиб, след като загубиха битката за Алепо. А режимът на Башар Асад не се е отказал от амбициите си да си възвърне тези области.

 

*Авторът е член на екипа на Geopolitical Futures, основан от създателя и директор на „частното ЦРУ“ Stratfor Джордж Фрийдман.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Браво за фотката! Показателна е за професионализма в турската армия. Забили са знаме, за да има ориентир в който да се цели противниковата артилерия. Танка не е вкопан, а са изсипали десетина колички пръст около него, но това няма да спре снарядите при пряк обстрел. Командирът се е облегнал на отворения люк, като спасител на плажа и не му пука, че снайперистите вече стрелят точно до 4,7 километра. Черешката на тортата, обаче са тримата премръзнали гащници, излезли от танка вероятно да пикаят.
  Живи и здрави да са комшиите, ама с такава армия не само нови територии няма да завземат, ами и собствените не могат удържа. А скоро ще им се наложи…

  1. Не че нашите не са същите гащници по чукарите на Сливница. Никой още не е вкарал кемафа у ред.

 2. Боже, как пропуснах яркожълтия денк вързан зад купола?!!!! Сори, ама без коментар няма да мине. Едно, че пречи на купола да прави пълно завъртане /нещо, което е задължително за да оцелее танка в критична ситуация/, второ, че със сигналния си цвят може да бъде видян дори от слепец, отдалечен на 20 километра и трето, че този, иначе скъпоструващ танк може да бъде унищожен само за 2 евро – бутилка с бензин, наречена коктейл Молотов.
  Живи и здрави да сте комшии и дупе да ви е яко с такава армия!

 3. Сега се замислих, защо танкът не е вкопан и се сетих за турската поговорка: Яваш, яваш….
  Значи са и мързеливи на всичко отгоре… Но пък знамето… Патреоте, бре!
  Без лоши чуства комшии! Пиша ви тези неща не със злоба, а за да си вземете бележка, че така не се прави!!! Оправете се, че ако вие не спрете бежанския поток, мигрантите ще ни удавят!

 4. Информацията в статията е малко старичка. На дневен ред е референдумът на кюрдите в северната част на Ирак. Там ще се действа, Сирия е бита карта. Добро утро, стана добър ден…

 5. Интересно е резвитието на обстановката в провинция Идлиб. На последната среща в Астана гаранторите по сигурността в тази зона за де-ескалация (Русия, Турция и Иран) подписаха споразумение за разполагане на контингенти, като Турция ще контролира западната зона за отговорност, Русия/Иран източната, а по средата ще остане Хаят Тахрир ал Шам (Ал Кайда/Нусра). Турция вече започна прехвърляне на сили по границата със Сирия (Хатин), като контингентът е в състав до 1-2 бригади подсилен с танкове и артилерия. За последната седмица РВКС и сирийската авиация извършиха 1043 въздушни атаки по позиции на Хаят Тахрир ал Шам. Подготовката за разполагане на съответните контингенти в зоната за де-ескалация се провежда в пълен мащаб. Споразумението от Астана ще позволи на Турция да разположи сили в Сирия и поддържа военни бази. Това решение е прието от сирийското правителство и разполагането на турски контингент няма да се разглежда като акт на агресия във вътрешен и международен план… Операцията на турската армия „Ефратски щит“ не беше съгласувана със сирийското правителство и неговите поддръжници (Русия и Иран). Това наложи Турция да действа с прокси ССА…

 6. Статията, написана от американски позиции цели да ангажира колкото може повече Турция в Сирия, като сила възможна да се противопостави на политиката на Русия и Иран в тази страна, насочена към укрепване на Сирия. Турция не е заплашена от Сирия, както твърди авторът. Сирийските кюрди получиха автономия от Асад и при успокояването на Сирия и изхвърлянето на ИД ще се кротнат. Истината е, че Турция сама търси повод за окупиране на сирийски територии. В началото на гражданската война Турция успя да ограби промишлеността на гр. Алепо (разглоби и пренесе на турска територия оборудването на над 20 завода). Днес се стреми, в унисон с новата си доктрина за присвояване на османското наследство, да присъедини към Турция териториите на северозападна Сирия с неарабско население – туркмени, кюрди и др. Този целенасочен стремеж на Турция на юг е продължение на експанзионистичната ѝ политика от 30-те години на ХХ век, когато в мътните години в навечерието на ВСВ турците превзеха древния сирийски град Антиохия – днес вече тя е Анталия – и земите по средиземноморското крайбрежие на изток от нея. Коварна статия на американския геостратегически център, насочваща към ново усложняване на положените в и около Сирия.

  1. Za Antiohia ste absoliutno prav – kazano mi e ot siriiski arabi , prva raka, progoneni I zagubili imoti. S ogromna omrazata kam Turcia

 7. Има решение на проблема : Турция трябва да да се откаже тотално от досегашната си практика и да поеме по верния и легален път а именно да подкрепи победителя Есад.

  Това как може да стане , ами трябва да се моли :
  О братко Есад , ти майка ти баща , прости за глупостите които направихме срещу тебе , ние не сме знаели какво правим, готови сме да обезщетим с каквото можем загубите , обещаваме от сега нататък да бъдем верни и послушни спряма легалния сирийски режим.

  Ако късмет негоно величество Есад може и да прости.

  1. Галфон не пиши от мое име, хайван! Асад е победител ? Глупак така ли изглежда един победител? Народа му гние прокуден по Европата и Турция, страната му ограбена и разрушена! То Сирия има ли я въобще вече?

 8. А 500 години там имаше мир и разбирателство…и откакто „демократичния “ Запад освободи тия земи има само колониализъм,войни,насилие,глад и мизерия

 9. А САЩ се провалиха напълно..искаха Сирия ама май ще изгубят Ирак..Ирак вече мина под Иранско влияние….поредната военна загуба на Сащ след Виетнам и Афганистан

 10. Турция ще се меси навсякъде и то с право защото е Гарант за сигурността и цялостта на Сирия и Ирак! Разпаднат ли се ще следва план Б !

 11. План Б-сигурно искаш да кажеш турците да се мажат със лекарство против краста и въшки !Хахахаха

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.