Турция осъди решението на Израел да приеме закон, определящ страната като държава на израелския народ

Турция остро осъди решението на израелския Кнесет да приеме закон, определящ страната като държава на израелския народ. По-рано в четвъртък от външното министерство в Анкара настояха Вашингтон да не бави екстрадирането на проповедника Фетуллах Гюлен, информира БНР.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън окачества стъпката като „расистка“ и призова международната общност да реагира срещу тази несправедливост, която се случва пред очите ѝ. По думите му решението накърнява правата на израелските араби.

По-рано министерството на външните работи на Турция определи даването на право на самоопределение единствено на евреите като продукт на „остаряло и дискриминационно мислене.“

Според решението на израелския парламент ивритът е обявен за официален език, а на арабския, който досега се ползваше със същата сила, се отрежда специален статут. Около 18% от населението на Израел са палестински араби.

Междувременно в четвъртък сутринта говорителят на външното ведомство в Анкара Хами Аксой заяви по повод разговорите между турски и американски представители по въпроса, че Вашингтон трябва да спре да забавя Турция по отношение предаването на живеещия зад океана духовник Фетуллах Гюлен. Коментарът беше направен по повод 2 години от искането за екстрадиция на Гюлен, сочен от властите в Анкара за организатор на опита за преврат през лятото на 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят