Турция призова САЩ да се откажат от „погрешната си политика“ в Сирия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, коментирайки удължаването на американските санкции срещу Турция, предложи Вашингтон, вместо да обвинява Анкара, да се откаже от собствената си „погрешна политика“ в Сирия, предава ТАСС.

„Вместо да обвиняват Турция, САЩ трябва да изоставят собствените си погрешни политики. И нека бъдат по-честни с американския народ и Конгреса“, каза той на пресконференция в Анкара.

Според Чавушоглу Вашингтон знае, че „Кюрдската работническа партия и Народните сили за самоотбрана са една терористична организация“. „Доставката на оръжия за терористи в Сирия противоречи на американското законодателство“, каза министърът.

Преди това стана известно, че президентът на САЩ Джо Байдън реши да удължи санкциите срещу Анкара, подписани през 2019 г. от тогавашния началник на администрацията на Вашингтон Доналд Тръмп, за още една година заради турската военна операция в Сирия. Гореспоменатият указ е подписан от Тръмп на 14 октомври 2019 г. С този документ президентът на САЩ инструктира ръководителите на Държавния департамент и финансите на САЩ да решат кой точно ще бъде санкциониран. Ставаше дума за лица, които „възпрепятстват прекратяването на огъня в Северна Сирия“ и също се намесват в политическото уреждане в арабската страна. Въз основа на този указ Вашингтон обяви налагането на санкции срещу Министерството на националната отбрана и Министерството на енергетиката и природните ресурси на Турция, ръководителите на тези ведомства, както и ръководителя на Министерството на вътрешните работи на страната. На 17 октомври страните се договориха за прекратяване на огъня в Североизточна Сирия, след което Тръмп отмени санкциите на 23 октомври, но си запази правото да възстанови съответните мерки и да увеличи митата върху турските стоки, ако Анкара не изпълни задълженията си.

Анкара проведе военната операция „Извор на мира“ в сирийските провинции Хасака и Ракка през 2019 г., създавайки 30-километрова зона за сигурност по границата с Турция. Кюрдите, живеещи в този регион, изтеглиха войските си оттам, но от време на време провеждат бойни действия срещу турските войски и формированията на сирийската опозиция. Официален Дамаск определи операцията като агресия, международната общност осъди действията на Анкара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят