Турция пусна първата произведена в страната подводница тип 214 TN (СНИМКИ)

Първата подводница от тип 214 TN беше пусната на вода във военната корабостроителница „Гьоледжюк“ в северозападна Турция, съобщи турският телевизионен канал NTV, цитиран от TACC.

Подводницата е кръстена "Пири Рейс" в чест на османски навигатор и картограф. След пускането й на вода, доокомплектоването й ще продължи до 2022 г., когато официално трябва да влезе в арсенала на турските военноморски сили.

На церемонията присъства турският президент Тайип Ердоган. Той обеща, че до 2027 г. ВМС ще получат шест подводници от този тип.

През юли 2009 г. Турция сключи договор с най-голямата германска корабостроителница HDW (Howaldtswerke-Deutsche Werft) за съвместното производство на шест подводници от тип 214 TN. Най-малко 80% от работата по създаването на подводници е възложена на турската отбранителна промишленост, останалите 20% - на германската компания. HDW сглобява само основните корпусни и механични компоненти и някои секретни компоненти, включително горивни клетки и задвижващи системи. Всички електронни компоненти и оръжейни системи се произвеждат и инсталират в Турция.

Тези подводници, както отбелязват от Anadolu Agency, се характеризират със свръх маневреност и автономност (възможността за дълъг престой под вода). Подводниците са оборудвани с модерни торпедни системи, могат да унищожават статични вражески цели на сушата, да разчистват минни полета, както и да изстрелват ракети.

Коментари

Задължително поле