Туск към Борисов: Проблемите на глава от населението в Западните Балкани са много повече

Днес имахме една много ползотворна среща на върха ЕС-Западни Балкани. Това заяви на брифинг след края на срещата на високо равнище в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той благодари на българското председсателство за добрата организация.

"ЕС е най-надеждният партньор на Западните Балкани и днес препотвърдихме тяхната перспектива за членство в съюза", посочи Туск.

"Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място в е нашата общност. Няма "план Б" за Западните Балкани", добави той.

Броят на населението и БВП на страните от Западните Балкани не са проблем. Проблемите в този регион, на глава от населението, обаче са много по-големи отколкото във Франция и Германия, каза още Доналд Туск в отговор на позицията, изказана от премиера Бойко Борисов. "Ако Западните Балкани олицетворяват една страна тя ще има 96 млрд. евро брутен вътрешен продукт - колкото Словакия, но с население по-малко от Румъния - 17,7 млн. души. обръщам се към западните медии - това ли плаши ЕС?", попита преди това Борисов.

Постигнахме единен подход по преговорите за търговията със САЩ, което ще подсили позицията на Европейската комисия, каза още председателят на Европейския съвет.

"ЕС ще се придържа към договора за ядрената програма на Иран докато иранците се придържат към него", добави председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Ще позволим на ЕЦБ да посредничи при сделките на европейските компании в Иран. Ек ще продължи да сътрудничи с Техеран, посочи той.

По отношение на САЩ - ние искаме неограничено изключение от предлаганите мита. Ако ги получим, сме готови да започнем търговски преговори с трансатлантическите ни партньори. Готови сме, заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на Световната търговска организация. Ако тези изключения са безусловни ще преговаряме. Това е въпрос на достойнство и търпение, каза Юнкер.

Коментари

Задължително поле