Туск: Полша е в ЕС само заради парите

Варшава можела да поиска излизане от съюза, ако стане нетен вносител в бюджета

В много критично към настоящата власт в Полша интервю президентът на ЕС Доналд Туск заяви, че за сегашното правителство във Варшава членството в ЕС е важно само заради парите, които получава от Брюксел. И предупреди, че ако спре да бъде нетен получател на еврофондове, Полша може да поиска излизане от ЕС, предаде АФП.

Туск, който е поляк и бивш премиер на страната си, е отявлен критик на консервативната партия “Право и справедливост” (ПиС), която в момента управлява родината му. Откакто дойде на власт през 2015 г. ПиС поде реформи, които предизвикват недоволството на Брюксел, но с промените в съдебната система се изправи на ръба на сериозни наказания. През декември Еврокомисията препоръча задействането на т.нар. ядрена опция, която може да доведе до лишаването на Варшава от право на глас в Съвета на ЕС, както и до санкции, включително спиране на еврофондове.

“За ПиС ползата от членството в ЕС се свежда до баланс на сметките, при пълно незачитане на други важни елементи като общия пазар, правовия и законов ред, гарантиране на сигерността и т.н.”, каза Туск в интервю за полския седмичник “Тигодник повшехни”. “Докато не сме нетен вносител (в бюджета на ЕС), за тях членството си струва. Затова мога да си представя ситуация, в която ако един ден Полша се окаже сред нетните вносители, правителството може да реши, че е време да попита поляците дали още искат страната им да е в ЕС и ще работят здраво, за да се стигне до решението, че е нужно Полша да каже “сбогом” на членството в ЕС”, допълни Туск.

Ден по-рано новият полски премиер Матеуш Моравецки бе в Брюксел, където разговаря близо 3 часа с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, след което заяви, че страната му е готова да сътрудничи с евроинституциите. “Вярвам, че с допълнителни усилия ще обясним намеренията си и ще изчистим неразбирателствата”, посочи Моравецки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа