Туск предложи на Великобритания план за 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Брекзит

Снимка: Архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Великобритания план за 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Брекзита, предаде Би Би С, цитирана от БТА.

Планът ще позволи на страната да напусне ЕС по-бързо, ако британският парламент ратифицира споразумение. Той обаче трябва да бъде утвърден на срещата на върха на европейските лидери следващата седмица.

Очаква се консерваторите да продължат преговорите си с Лейбъристката партия днес. Канцеларията на правителството заяви вчера, че техническите преговори с опозицията са били продуктивни и ще продължат.

Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 12 април, ако британските депутати не одобрят споразумение за оттегляне. Британската премиерка Тереза Мей е заявявала, че ще се наложи допълнително отлагане на Брекзита, за да се избегне напускане на ЕС без споразумение - вариант, който според европейските лидери и много британски депутати би довел до затруднения за бизнеса и проблеми по пристанищата.

Мей обаче настоява всяко отлагане да бъде възможно най-кратко. С тази цел тя и Корбин ще трябва да се споразумеят за предложение, по което депутатите да гласуват преди 10 април, когато се очаква лидерите на ЕС да разгледат исканията за удължаване на срока. Ако Мей и Корбин не се споразумеят, правителството ще подложи на гласуване в парламента различни варианти, за да могат депутатите да определят по-нататъшния курс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа