Туцо от „Килърите“ остава зад решетките

Самоковецът има да лежи още 3 години и 11 месеца от 10-годишната си присъда

Не признавал вина, не се е поправил

Янко Попов, по прякор Туцо, осъден на 10 години затвор за участие в бандата за мокри поръчки “Килърите”, остава зад решетките. Състав на Софийския градски съд отхвърли молбата му да бъде освободен предсрочно.

Самоковецът Туцо лежи е в затвора за нерецидивисти в софийския квартал “Кремиковци” от декември м.г., когато наказанието му влезе в сила. Още тогава около 5 години от присъдата му са приспаднати, тъй като са прекарани в ареста. Към момента му остават още 3 години и 11 месеца, тъй като въпреки заболяванията му, в затвора му е намерена работа, за да може да си намали престоя си.

Началникът на затворническото общежитие в Кремиковци е с положителна оценка на Туцо, но шефът на Софийския затвор е издал становище против предсрочното освобождаване. Стана ясно още, че има и доклад от социален работник, според който осъденият не признавал вина и трудно приемал критики. Освен това имал контакти в криминалните среди.

На първа инстанция Янко Попов получи 17-годишна присъда като съучастник в две убийства – на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Впоследствие Варненският апелативен намали присъдата на 10 г. с мотива, че участието му във втория случай не е безспорно доказано и че е укривал само убиецът на адвокат Лупов.

Остана недоказано участието на “Килърите” в убийството на Юри Галев – общински съветник в Самоков и шеф на “Рилски спортист”. Бандата бе разкрита именно след разстрела на Галев през юни 2010 г., за който се смяташе, че е поръчан от Туцо. Тогава Янко Попов държеше ресторант “Черния тигър” в Боровец и се смяташе, че има лични мотиви за саморазправа с Галев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право