Тъкат килими на открито в артквартал "Капана" в Пловдив

На сцената на "Ядрото" в единствения у нас квартал на творческите индустрии - "Капана" в Пловдив, тази събота от 10 до 18 ч. работилница за килими ще разкрие тайните на древния чипровски занаят, влязъл в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Инициативата "Светът от птичи поглед - столиците като килим" е част от временните намеси в градска среда, които са основна цел и фокус в третата фаза на проекта, посветен на "Капана". Всеки посетител ще може да избере своето любимо кътче от плетеницата на творческия квартал и да го пресъздаде като проект за килим. Всички проекти ще бъдат сглобени на общо пано, което ще бъде представено като килим на сцена "Ядрото" в края на деня.

За желаещите да реализират минипроектите с естествени материали, организаторите са осигурили 5 малки тъкачни стана, на които с напътствията на фамилия потомствени занаятчии-килимари, всеки ще може да създаде своя малък килим. В ателието на открито ще бъдат показани различни техники за тъкане с естествени материали - вълна и памук. Най-малките наследници от занаятчийската фамилия - Иван и Петя, които са на 7 и 9 г., ще покажат на връстниците си как един български занаят може да се превърне и в забавна игра.

kapana-kilimi-2

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони