Търгове за 25 млн. лв. с нарушения откриха финансови инспектори

Установени са проблеми и в обществените поръчки на НДК

Обществени поръчки за 25,57 млн. лева с нарушения, установиха проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция през третото тримесечие на тази година.

От проверени общо 401 търга на стойност над 191 млн. лева, 61 от тях са непроведени или неоснователно проведени, уточниха АДФИ. Съставени са 204 акта за установяване на административно нарушение и 5 акта – за начет.

Финансови инспектори са констатирали нарушения в провеждането на обществените поръчки на Националния дворец на културата (НДК). Целта на проверката е била законосъобразността на търга за “Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.”, както и на договорите за доставка на конгресно-конферентна техника, и на строителния надзор на преустройството на конгресния център.

Общата стойност на поръчките е за 19,8 млн. лв. От АДФИ са установили три нарушения в тях, които касаят документацията, предоставяна от изпълнителите на поръчката. За тях са съставени три акта за административно нарушение.

Нарушение е установено и на поръчката за изработка и монтаж на надпис “София”, която е на стойност почти 50 хил. лв., за което също е съставен акт.

“Труд” пръв съобщи още през лятото за злоупотребите с обществените поръчки в НДК, след които Прокуратурата започна разследване, а директорът на НДК Мирослав Боршош беше освободен от поста. По-късно той беше обвинен за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

Освен в НДК финансовата инспекция е установила нарушения в един търг на Софийски районен съд на стойност над 36 хил. лв., в 8 поръчки на “Чистота Искър” за над 1,7 млн. лв. и в 11 такива, проведени от “Студентски столове и общежития” ЕАД, за над 3 млн. лв.

Непроведени или неоснователно проведени търгове са открити и в редица общини - Сапарева баня, Димово, Белоградчик, Плевен и Стражица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България