Търговище може да вози боклука си до Шумен

Сметището на Търговище е пред изчерпване на капацитета си, изход от кризата е извозване на боклука на 40 км. до Шумен в регионалното депо за неопасни отпадъци в кв."Дивдядово". В сряда представителите на общините, членуващи в шуменското Регионално сдружение за управление на отпадъците, се съгласиха да помогнат на Търговище.

Съседите ще плащат за депониране същата цена за тон, каквато и останалите общини от Шуменско, които си возят сметта до кв."Дивдядово".

На заседанието присъства и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, който обясни причините. Търговищкото депо е пред запълване. Има пусната обществена поръчка за изграждане на нова клетка за 6,5 млн. лв., финансирането е осигурено, но обжалване стопира поръчката.

Очакванията са до година и половина клетката да бъде изградена. "Поемам ангажимента тогава, при желание от ваша страна, да вземем същото количество ваш отпадък", гарантира търговищкият градоначалник. Общината му депонира годишно около 10 000 тона сепарирана смет.

Депото в шуменския кв."Дивдядово" е със свободен обем от 429 000 тона и те ще са достатъчни за над 13 г. напред, гарантират експерти. В момента годишно там се изхвърлят 30 000 тона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България