Търговският дефицит на САЩ е достигнал най-високите нива от 10 години насам

През 2018 г. търговският дефицит на САЩ е достигнал най-високите нива от 10 години насам въпреки търговската офанзива на държавния глава Доналд Тръмп, предава AFP, като се позовава на доклад на американското правителство от сряда.

Търговският дефицит на САЩ се е увеличил с 12,5% до 621 милиарда долара, като през 2017 година той е бил 552,3 милиарда долара, съобщиха от Министерството на търговията на страната, като и износа и вноса са най-високи в историята.

В доклада се отбелязва още, че дефицитът в търговията на САЩ с Китай, Мексико и Европейския съюз е най-големият в историята, независимо че от Вашингтон наложиха мита на стойност милиарди долара на най-големите си партньори.

През декември общият търговски дефицит на страната премина над очакванията, увеличавайки се с 18,8% и е много вероятно това да е било една от основните причини за забавянето на икономиката в края на годината, коментира „Франс прес“.

Солидният растеж, ниската безработица и жаждата на потребителите за чуждестранни продукти доведоха до увеличаване на вноса на стоки и услуги с 7.5% до рекордните 3,1 трилиона през 2018 година.

Повиши се и американският износ на стоки и услуги, но не достатъчно, за да премахне дисбаланса. Износът нарасна с 6,3% до 2,5 трлн.

Тъй като страната става нетен износител на петрол, продажбите на суров петрол в чужбина са се увеличили повече от два пъти до 47 млрд. долара.

Но износът на соя, който е от решаващо значение за обширни територии на страната, е спаднал с 18% за годината до 18,2 млрд. долара, в резултат на китайски бойкот, предизвикан от търговската война на Тръмп.

Американските покупки на чуждестранни автомобили, компютри и машини, както и потребителски стоки, храни и фуражи, бяха най-високите досега.

Вносът на стоки (2,6 трилиона долара) и услуги (557,9 милиарда долара) достигна нови върхове за всички времена, показва докладът.

Вашингтон и Пекин си размениха наказателни мита върху стоки за над 360 милиарда долара в двустранната търговия, но дефицитът на САЩ с Китай се увеличи до 419,2 милиарда долара, нов рекорд.

През последните седмици Тръмп сигнализира, че САЩ отиват към разрешаване на продължилата една година битка с Пекин, но все още по въпроса няма достатъчно информация, отбелязва френската агенция.

Дефицитът с Европейския съюз също нарасна до рекордните 169,3 милиарда долара, докато разликата с Мексико достигна най-високата стойност от 81,5 милиарда долара.

Съединените щати отбелязаха излишъци с Обединеното кралство и Южна и Централна Америка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка