Търговският конфликт между САЩ и Китай може да прерасне във военен

Снимка: Архив

Търговският конфликт между САЩ и Китай може да прерасне във военен, пише руският ежедневник “Независимая газета“.

Китай няма да се поддаде на изнудване. С такова предупреждение за новите търговски тарифи, наложени от Вашингтон, се появи основният вестник на Китайската комунистическа партия (ККП) "Женмин Жибао". В същото време американското списание „Foreign Affairs“ пише , че споровете в областта на икономиката може да доведе до военна конфронтация между двете сили. Южнокитайско море се превръща в горещата зона, където се сблъскват интересите на двете страни.

Китайските медии прибягват до все по-агресивен тон на реторика към администрацията на американския президент Доналд Тръмп. "Вашингтон насочва зареден пистолет към Китай и след това призовава за преговори. САЩ демонстрират нулева искреност ", казва официалният орган на ЦК на ККП.

Америка е наложила мита за китайските стоки в размер на 50 млрд. долара. След което ги увеличи до 200 млрд, а сега предлага да се повиши обема до 500 млрд. Но всички опити за получаване на едностранни отстъпки от Китай са безполезни, подчертава "Женмин Жибао".

Във Вашингтон тези филипики са взети на сериозно. „Foreign Affairs“, органът на Съвета по международни въпроси, публикува статия за рисковете, които носи търговската война и за двете страни. "Тъй като спорът ескалира, коментаторите говорят за възможната дестабилизация на световната икономика. Но те трябва да обмислят други последици – в областта на сигурността. Доскоро икономическите връзки служеха за ефективна спирачка на ескалацията на стратегическото недоверие. Но Китай, който е по-малко ограничен от икономическите връзки със САЩ, може да бъде много по-голямо предизвикателство за външната политика на САЩ. И причината за напрежението не е толкова големият търговски дефицит в САЩ, колкото конкуренцията в областта на високите технологии. САЩ възприемат технологичния прогрес на Китай като предизвикателство пред националната сигурност ", се посочва в списанието.

Според вестниk The New York Times, китайскaтa програма "Произведено в Китай 2025" е план за превръщането на Китай в световен лидер в производството на роботи, самолети и водещите отрасли на машиностроенето. Друг план призовава за постигане на световно надмощие в областта на изкуствения интелект. САЩ не трябва да позволяват това. Те трябва да се противопоставят на Китай.

Колкото по-рязка е борбата за господстващо положение в световната икономика, толкова по-големи са шансове тя да се разпростре във военната сфера. Според американския политолог Хари Кийзианис, Китай и Съединените щати могат да бъдат въвлечени във военни действия дори против волята им. Най-горещата точка е "Южнокитайско море", през което корабите носят стоки за трилиони долари, чиито черва съдържат огромни запаси от нефт, газ и други минерали.

Китай изгради военни бази там и обяви голяма част от акваторията му за своя територия. А САЩ изпраща там бойни кораби и самолети под мотото за защита на свободата на корабоплаването. Това е ситуацията, в която битките могат да започнат.

Противопоставянето на Япония и Китай заради безлюдните острови Диаоу (Senkaku) в Източнокитайско море не е намаляло. В случай на неволно военно стълкновение в морето и във въздуха Съединените щати ще бъдат задължени да застанат на страната на своя съюзник Япония.

В интервю за "Независимая газета" водещият изследовател в Института за Далечния изток Василий Кашин каза: "Сега заплахата от пряка конфронтация между САЩ и Китай е минимална. Но от десетилетия мощните икономически връзки бяха важен стабилизатор на отношенията между САЩ и Китай. Те бяха последвани от отношения между хората, обмен в културната, научната и образователната сфера. Това създаде много стабилна основа за връзката. Между представителите на елита в двете страни имаше стабилни групи на интереси, които се опитваха да укрепят връзките. " Ако една търговска война продължи, ще има постепенна ерозия на тази основа, а на по-късен етап и конфронтацията може да доведе до по-решителни действия на една от двете страни“ казва изследователят пред вестника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят