Търговци в центъра на Пловдив пред фалит заради затворени улици и булеварди

Десетки търговци в Пловдив пропищяха, че са пред фалит и на път да пуснат кепенците на магазините си заради затворените за движение заради пожара в тютюневите складове и ремонт улици и булеварди в центъра на града под тепетата.

Най-нетърпимо е положението по бул. "Руски" и по улица "Иван Вазов", която свързва Централна жп гара с площад "Централен". По нея не може да се мине не само по пътното платно, но и по двата тротоара и достъпът до нея е отцепен с метални заграждения. Вече 10-и ден е въведен специален пропусквателен режим и право на достъп имат само собствениците на къщи и магазини на ул. "Иван Вазов" и търговците наематели.

"Повече от седмица не сме отваряли, защото не виждаме смисъл да го правим, тъй като улицата е затворена за пешеходци и клиенти", оплака се пред "Труд" собственичка на магазин за обувки на ул. "Иван Вазов". Наемателите от съседен магазин пък биели всеки ден напразно път от Асеновград с тайната надежда, че ул. "Иван Вазов" най-сетне ще отвори.

Според последна информация от градската управа това може да стане факт най-рано на 30 август и то с частично отваряне на движението за пешеходци само по северния тротоар на една от главните търговски улици в Пловдив.

"Междуведомствената комисия от експерти, която се оглавява от главния архитект на район "Централен" Васил Василев и включва представители от Националния институт по паметниците започва работа от този понеделник и в най-кратки срокове трябва да излезе с предписания за укрепване на конструкцията на опожарените тютюневи складове. След това собствениците им ще имат 14-дневен срок за изпълнение", декларира кметът на Пловдив Иван Тотев.

"В случай, че собствениците на изгорелите тютюневи складове не изпълнят предписанията, може да се стигне до извършването на тези дейности от Общината, но това е свързано с продължителни процедури и последващо възстановяване на разходите. Не ми се иска да минаваме към тази хипотеза", допълни градоначалникът и припомни, че именно по този лош "сценарий" се е развил казуса със срутения тютюнев склад на улица "Одрин" 8.

Лошата новина за търговците дойде в късния следобед на понеделник, когато зам.-кметът на Пловдив за обществения ред Георги Маринов съобщи, че срокът на заповедта, с която се ограничава движението на хора и автомобили по ул. "Иван Вазов" в участъка от ул. "Екзарх Йосиф" до ул. "Капитан Андреев" се удължава до 1 септември (четвъртък) включително. Причината е, че се чака становището на Междуведомствената комисия, която ще заседава в Пловдив на 21 август, и фактът, че единствено експертите имат право да се произнесат относно облекчаването на режима в тази зона. "Извиняваме се на гражданите за причиненото неудобство и се надяваме на разбиране от тяхна страна", допълни зам.-кметът Георги Маринов.

Коментари

Задължително поле