На 19 февруари 2019 да почерпят

Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Бързите кредити намаляха с 11% Хората се обръщат за финансиране към банките

Александър Симов: БСП няма да сключва предизборна коалиция с АБВ

Търсят още над 300 тол полицаи Средната заплата за длъжността е между 1100 и 1300 лв

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева Бившият народен представител бе съден и оправдан по дело за обществена поръчка в Благоевград

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 февруари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола изискват отговор с дела, не с празни думи

19-годишният Алекс от Гольовците се предаде (обзор) Каракачанов: Кой възпита безнаказаност у убийците?

41-годишен катастрофира в дърво след преследване с полицията

Данъчните продават пушки Най-ниската цена е 290 лв.

Търгуваме без мита с Македония (обзор) Чакаме от Брюксел да разреши нулевите ставки

Заев благодари на Борисов за европейската перспектива

“С Македония ще работим за нулеви ставки в митническите тарифи между двете държави.” Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с македонския си колега Зоран Заев в София. Борисов подчерта, че за отпадането на митата ще е необходима сертификация от ЕС. Според него след въвеждането на нулеви ставки много европейски компании ще имат интерес да инвестират в Македония, защото офисите им са тук, в България.

“605 млн. евро е стоковият обмен между България и Македония сега и ще видите, че веднага ще минем 1 млрд.евро”, каза още премиерът. Той посочи, че София е била избрана за логистичен аутсорсинг център на Световната банка.

“Това ще са 200 нови високотехнологични работни места и огромен шанс за приятелите ни от Западните Балкани. Заедно ще го вървим тоя път, защото той е реален. И българският народ има голяма заслуга за това”, заяви Борисов.

Той посочи, че българското европредседателство е останало в историята с това, че е сложило темата за Западните Балкани на масата. “Колкото и да не им харесва на някои, всички в света го отчитат. Преди не можехме да си го представим – че само за една година България и Македония ще се разберат, че Македония и Гърция ще се разберат”, заяви премиерът.

„Македония ще бъде страна с траен мир и икономически просперитет. Имаме шанс през юни да започнем преговори с ЕС. И всичко това благодарение на българското европредседателство”, продължи Зоран Заев. Той обяви, че Македония благодари на България, че е получила историческия шанс да стане 30-ият член на НАТО.

По-рано вчера министър-председателите на двете държави присъстваха на церемония в Гранитна зала по подписване на Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2018-2021 година. От българска страна споразумението беше подписано от министъра на културата Боил Банов, а от македонска – от колегата му Асаф Адеми. Културните министри на София и Скопие се поклониха и пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина. С тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев бяха отбелязани и 147 г. от рождението на големия революционер.

 

Преговори

Експертната комисия ще заседава на 20 февруари

За 20 февруари в Скопие е насрочено четвъртото заседание на Съвместна експертна комисия, по историческите и образователните въпроси. “Труд” научи, че преговорите вървят трудно и бавно. Започнал е преглед на учебниците по антична и средновековна история в прогимназиите, но конкретни резултати са постигнати единствено по общи чествания на някои личности.

“Договорихме се по научната аргументация на съвместното почитане на Светите братя Кирил и Методий като значими личности именно за общата история на България и Македония, с отчитане на решаващата роля на българската средновековна държава и на книжовните школи от Преслав и Охрид за запазване на тяхното наследство. Съгласихме се възрожденският писател и просветител Григор Пърличев да бъде честван общо”, коментира пред “Труд” зам.-председателят на комисията доц. Наум Койчев. След продължителни дискусии македонците признават, че цар Самуил е част от историята на Първото българско царство. Експерти по история са категорични, че ако не успеем да постигнем съгласие по спорните теми, страната ни трябва да поиска анекс към договора за добросъседство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.