Търг за рядък модел Lotus на Стърлинг Мос

Lotus 19 поставя началото на успехите на британската марка

За първи път от 57 години насам на пазара излиза един от малкото екземпляри от знаменития спортен модел Lotus 19. Той ще бъде продаден на традиционния търг за ретро коли в Силвърстоун. Колекционерите ще се надпреварват да наддават за култовия автомобил, който се слави с бляскава история и е бил управляват от някои от най-известните пилоти в миналото.

В периода 1960 – 1962 г. великият конструктор и предприемач Колин Чампан, който е основател на Lotus, сглобява 17 броя от модела Lotus 19. По това време неговата британска компания се радва на големи успехи в моторните спортове, най-вече в състезанията от „Формула 1“ и в „500-те мили на Индианаполис“.

Обявеният за продан автомобил е двуместен спортен открит модел с корпус от стъклопласт, оборудван с 2,5-литров двигател от Coventry-Climax. Тази кола се превръща в „убиец на гиганти“, защото побеждава много от по-големите си конкуренти с мотори V8. С нея Стърлинг Мос печели първия триумф за Lotus в рали „Монте Карло“ през 1960 г.

По-късно със същия автомобил Греъм Хил грабва 6 от 7 победи в шампионата и за първи път постига средна скорост от 100 мили в час. Това е последната машина, която Стърлинг Мос управлява като състезател в своята кариера по време на тестове през 1963-а година. Други известни пилоти, сядали зад волана на въпросния Lotus 19, са Оливие Жандебиен, Джим Кларк и Инес Айрлънд.

Изключително рядко колекционерите имат възможност да наддават за автомобил, управляван от толкова знаменитости. При това моделът е от силно ограничена серия, а това гарантира висока цена с много нули зад първата цифра.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили