Тържествена заря в Кърджали по случай 105 г. от Освобождението на града

Кметската управа не присъства на празника

Тържествена заря-проверка по случай 105 –годишнината от Освобождението на Кърджали се проведе на централния площад „Освобождение“ в града. Зарята беше приета от заместник председателя на Народното събрание и депутат от района Цвета Караянчева.

Представителни роти и духовият оркестър на Националната гвардейска част с командир бригаден генерал Илко Йорданов, зрелищният спектакъл „Искри“ и последвалите мощни и продължителни фойерверки за момент приглушиха скандалите, избухнали сред политиците около отказа за присъждането на званието „Почетен гражданин“.

На церемонията не присъстваха кметът Хасан Азис и четиримата му заместници, информира Канал 3. Но пък кметът на Карлово Емил Караиванов бе редом със зам.-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, началника на Военната академия ген.-майор Груди Ангелов, областния управител Никола Чанев, областния директор на МВР Венцислав Момчилов.

Сред отсъстващите бяха и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, за когото твърдо се знаеше, че ще приеме зарята-проверка, и председателят на парламента Димитър Главчев, ангажиран с визитата на гръцка делегация.

„Кърджали печели своята независимост, но не по благоволението на Османската империя или на Великите сили, не със султански фермани, съюзнически съглашения и дипломатически ноти, а с кръвта на хиляди наши съотечественици, участвали във войните за националното обединение", заяви в слово областният управител Никола Чанев.

"Нашият град, в който някога са съжителствали църква, джамия и синагога, е заслуга на всички хора, които са го обитавали през вековете“, каза още той.

Въпреки отсъствието на кмета Хасан Азис, той разпространил обръщение до гражданите. В него се подчертава, че празникът на Кърджали е ден на обединението и че „през отминалите години нито една политическа сила или представител на институция не е давала повод да се говори за разделянето на празника на кърджалийци“.

„Утре, 21 октомври 2017 г., отново всички граждани на нашата община, независимо от своя етнос, религия и партийна принадлежност за 105-а поредна година ще бъдем заедно. Хората на нашия град винаги са били пример и образец за добронамереност и толерантност един към друг.

Винаги сме имали истинското чувство за общност и заедност, което ни е помогнало да преодоляваме различни трудности и изпитания - с компромиси, но и с обич. Били сме силни, защото сме били единни. Вярвам, че заедно ще дадем отпор на опитите за разделение и ще продължим да празнуваме всички, рамо до рамо, общия ни празник - 21 октомври.

Убеден съм, че моите съграждани няма да се оставят да бъдат заблудени и използвани за дребни политически цели“, посочи в обръщението си липсващият от празничната заря кмет.

По-рано в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на практика даде знак, че хората му в Кърджали няма да присъстват на зарята, организирана от областния управител.

„Ползват институции за противопоставяне. Това не води до нищо добро. Утре ще има чествания от община Кърджали. Какво правят днес, каква е целта? Това са опасни симптоми и по този начин не може да продължава", каза Карадайъ.

Вечерта след зарята Цвета Караянчева отказа да коментира изявлението му, но подчерта, че тя и областният управител ще присъстват на тържествената сесия, „защото е празник и трябва да бъдем добри“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България