Тържествено откриване на паметниците на Йордан Йовков, Дора Габе и руски класици в Алеята на писателите на 22 октомври

На 22 октомври 2018 г. в 15:00 часа в Алея на писателите, в Двор на Кирилицата ще се състои тържествено откриване на паметниците на Йордан Йовков (ск. Евгени Воденичаров), поетесата Дора Габе (ск. Зоя Лекова) и руските класици Александър Грибоедов (ск. акад. Зураб Церетели), Иван Крилов (ск. Алан Казиев), Лев Толстой (ск. акад. Михаил Переяславец), Антон Чехов (ск. акад.Александър Рукавишников), Илф и Петров (ск. Александър Миронов), Марина Цветаева (ск. Евгения Дубровина)

През 2018 г. се навършват 130 години от рождението на обичаната поетеса Дора Габе и 190 години от рождението на руския класик Лев Толстой.

С поставяне на чуждестранни паметници в Алея на писателите, се предоставя възможност на представителите на народите от кирилския свят, да дойдат в Плиска и да засвидетелстват своето уважение към България, като родина на Кирилицата.

*Бюст-паметникът на Йовков е дело на скулптора Евгений Воденичаров, който от почти четвърт век живее в САЩ и в момента е един от малкото скулптори в света, работещи за Холивуд. Негови скулптури участват в най-касовите продукции на “Дисни” и други холивудски компании. Той е автор на 9-метрова фигура на голямата кинозвезда на ХХ век Марлене Дитрих. На благотворителен търг по време на последната кандидат-президенстка кампания Евгени се съгласява на 50% отстъпка за своя пластика, ако се изпълни условието му да се снима с богатия купувач. Благотворителната кауза получава сериозни постъпления, след като в медиите се появява обещаната снимка, на която скулпторът е…с кандидата за президент – Доналд Тръмп.

*Паметникът на Грибоедов е дело на Президента на Руската художествена академия, Народния художник, академик Зураб Церетели. Той е автор на над 5000 произведения от живописта, графиката, скулптурата, монументално-декоративното изкуство. По време на специализацията си в Париж (1964) общува с Пабло Пикасо и Марк Шагал. Негови композиции могат да се видят в много страни от света и в Русия: Паметникът на Доброто и Злото пред сградата на ООН в Ню Йорк (САЩ), “Раждането на новия човек” в Севиля (Италия) и Париж (Франция), “Да разрушим стената на недоверието” в Лондон (Великобритания), Паметникът на Колумб в Пуерто Рико, Паметникът на Петър I,  оформлението на Храма на Христос Спасител, новата сцена на Болшой театър в Москва, конната статуя на казака Харко в композицията послучай 350-годишнината на основаването на г. Харков (Украйна) и др. Церетели има над 20 самостоятелни изложби и множество участия в национални и републикански форуми. Той е единственят руски художник – кавалер на Ордена на Почетния легион (2010) и носител на още над 60 признания – държавни награди, ордени, медали, почетни звания.

*Автор на паменика на Чехов е скулпторът от третото поколение на творческата династия Рукавишникови, Народният художник на Русия, членът на Президиума на Руската художествена академия, професорът от МГАХИ – Александър Рукавишников. Още през 1984 г. той печели любовта на публиката с необикновения паметник на В. Висоцк, с който са били големи приятели. Рукавишников е авотор и на паметника, който е поставен на гроба на световно известният престъпен лидер Вячеслав Иванков- Япончик. Днес паметници на А. Рукавишников се издигат на знакови места по целия свят.

*Необичайната визия на паметника на Илф и Петров е дело на скандалния автор, доцентът от Московската художествена академия Александър Миронов.

Миронов се утвърждава със свой оригинален авторски почерк, това доказва и паметника му „Тамбовская казначейша”, който предизвиква противоречиви реакции и скандални полемики.

*Скулптор на бюст-паметника на Лев Толстой е генералът от руската армия- академик Михаил Переяславец. Автор е на множество монументални композиции, паметници и художествени творби.

Коментари

Задължително поле