Тържествено честване на 24 май в „Двор на Кирилицата” в  Плиска

Културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата”

Пандемичната обстановка не може да спре стотиците почитатели на нашите първоучители. През целия ден на 24 май от близки и далечни градове ще пристигнат делегации от политици и обществени организации, групи от ученици и културни дейци, за да се поклонят пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в „Двора на Кирилицата”. Този културно-исторически комплекс е основан от Карен Алексанян преди 5 години и се явява единственият в света музей, посветен на свещената азбука. Първопрестолна Плиска е родината на кирилицата, добила мултинационалност и мултирелигиозност, развила идеите на Светите братя първоучители, станала достояние на народите в православна Европа и обширното Евразийско пространство.

С буквите на кирилицата четат, пишат и творят около 500 милиона души по целия свят, създадени са безценни шедьоври на световната литература, достигнати са върхове в науката и знанието.

Първопрестолна Плиска е люлката на българската духовност и култура. Тук е мястото, където Св. цар Борис Покръстител посреща най-близките ученици на Св. Кирил и Св. Методий. С щедрата подкрепа на великия български държавник се създава първата книжовна школа и през 893 г. той обявява кирилицата за официална азбука.

„В културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата”, където освен 30-те каменни букви от свещената азбука, монументалните паметници на Св. Кирил и Св. Методий и Царя Покръстител, своето достойно място заемат плеяда не само от българските творци (Паисий Хилендарски, Патриарх Евтимий, Иван Вазов, Яворов, Ботев, Вапцаров, Смирнески), но и световни класици, творили на кирилица, ние с гордост ще почетем делото на нашите първоучители” – обяви Карен Алексанян и покани всеки българин да поднесе своето цвете пред българската култура.

Тържествена програма започва от 13:00 часа.

- Поднасяне на венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

- Деца от Плиска ще рецитират стихотворения, посветени на „Двор на Кирилицата” и Деня на българската просвета.

- Оперната певица Вяра Желязкова ще изпълни „Върви народе възродени”, „Българка” и песен, посветена на „Двор на Кирилицата”.

- По традиция ще бъде запален „Огън на знанието” и предаден на училище „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Плиска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура