ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Българска асоциация на заведенията опроверга Борис Бонев за незаконно строителство на „Витошка“

Никол Шерцингер във фатално черно

Варна влиза в онлайн платформа за българите в чужбина

Гърция издаде законодателен акт за преодоляване на коронавируса

Уайлдър иска реванш през лятото

5 години затвор получи швейцарец, обвинен в тероризъм и трафик на оръжие

Министър Деница Сачева: 50 000 души са потребителите на социалните услуги за деца и семейства

Бизнесът: Глоба за работник с фалшив болничен

Тържествено шествие за 24 май в Кърджали

С тържествено шествие на учениците от всички школа в Кърджали отбелязаха деня на славянската писменост и българската култура. Празнично облечени те дефилираха по бул.България под овациите на застаналите в шпалир кърджалийци и се строиха пред Паметника на освободителите в градската градина.

В тържественото си слово си инж. Хасан Азис подчерта, че 24 май е един от най-хубавите празници, който обединява всички.

„Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник! Това е Денят на буквите, на просветата, на духа! Това е Денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация.
24 май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, единственият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий. Ден, през който вървим в една посока, след величествения и могъщ химн на Словото. Защото българското слово от древни времена има своята писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще. В този ден пеем Химна на светите братя Кирил и Методий, защото 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност! Достойнство – защото честваме азбуката, която сме дали на света и се нареждаме сред признатите народи на Европа със самочувствие, образованост и културна независимост. Традиция – защото е най-дълго празнуването на уникалния празник в историята – повече от 200 години. Духовност – защото е празник на културата, науката и знанието. Щом словото е силно, духът ни е буден! Словото е началото! Начало на светлината – за да бъде ден; Начало на разума – за да бъде Човекът; Начало на творчеството – за да бъде културата; Начало на мъдростта – за да бъде просветата! Словото е сила!
Особено съм радостен да ви приветствам на най-красивия, най- емоционалния, най-чистия празник, празник, който е дълбоко скътан в сърцето на всеки един от нас, където и да се намира той. “
Кметът се обърна развълнуван към гражданите и гостите на Кърджали, към ученици и учители:

„На този ден, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, трябва да благодарим на всички онези, които през вековете са се посветили на знанието; да благодарим и се преклоним пред крепителите на духа, пред всички учители, художници, музиканти, поети и писатели, творци и културни деятели за тяхната отдаденост и самоотверженост в името на това, днес да сме част от пъстрата европейска култура и същевременно да имаме своя идентичност, свой облик.
Няма друг празник, който така да ни сродява, така силно да обединява обширната духовна българска територия и който да ни прави толкова единни, както е 24 май – Денят на светите братя равноапостолите Кирил и Методий! Нека пребъде във вековете! Честит празник! На Многая лета! “ – завърши словото си кметът на Кърджали.

Инж. Хасан Азис връчи стипендия „Кърджали” на трима абитуриенти. Тя се дава на изявени зрелостници. Тази година най-добрите от най-добрите са: Цветелина Карамфилова, Еда Мехмедали, Милица Гечева.
По случай празника бяха отличени много ученици, учители и творци за особен принос в развитието на образованието и културата в общината.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.